Hlavní obsah

Video: Bitva o Azovstal. Rusko před Dnem vítězství přitvrzuje

Bez komentáře: Ruské ozbrojené síly a jednotky samozvané separatistické Doněcké lidové republiky zveřejnily záběry z bojů o ocelárnu Azovstal. Video: twitter/Polk_Azov, AP

 

Reklama

Ocelárny Azovstal v Mariupolu jsou poslední baštou ukrajinského odporu v důležitém přístavu. Ruské síly s podporou letectva znovu na areál útočí a pokouší se ho ovládnout, oznámil to ukrajinský generální štáb.

Článek

Také britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové pokračují s pozemními útoky na ocelárny. V průmyslovém areálu jsou kromě vojáků také civilisté.

Pod Azovstalem se zároveň nachází rozsáhlý komplex podzemních budov, chodeb a tunelů, kde se právě ukrývají ukrajinské jednotky. Zajistit takto spletitý podzemní komplex znamenají pro Rusko ztráty lidské síly, vojenské techniky i munice.

Jak je vidět v úvodním videu, boje probíhají po celém areálu za použití těžké techniky a letectva.

Zintenzivnění snah o ovládnutí obrovského hutního komplexu a tím tedy také celého Mariupolu zřejmě souvisí s blížícími se oslavami 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945, sdělilo ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině britské ministerstvo.

Západní představitelé se totiž domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin by v tento den rád ohlásil symbolický úspěch ve válce na Ukrajině, kterou odstartoval s cílem „denacifikace“ země.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované