Hlavní obsah

Video: Boje na Ukrajině odhalily konstrukční problém ruského vrtulníku

Bez komentáře: Ruské bojové vrtulníky Kamov Ka-52 trpí velkými vibracemi. Ty způsobují například praskliny v křídlech, která nesou zbraně. Video: twitter/orko_8

 

Reklama

Ruské bojové vrtulníky Kamov Ka-52 patří bezesporu k velice výkonným, obratným a silně vyzbrojeným strojům, schopným provádět široké spektrum úkolů. Jejich nasazení na Ukrajině ale odhalilo jeden technický problém.

Článek

Stroje se údajně potýkají s vážnými technickými nedostatky vyvolanými silnými vibracemi. Příčinou vibrací je pravděpodobně způsob, jakým je vrtulník poháněn, uvádí například server Defence Blog. Kamov je oproti klasickým vrtulníkům vybavený dvěma rotory, které se otáčejí každý opačným směrem a zabraňují rotačnímu efektu.

Využití tohoto konstrukčního řešení se ruskému výrobci osvědčilo, dokud armáda vrtulníky nenasadila na Ukrajině, kde jsou hojně používány.

Reálný provoz ukázal, že vrtulník Ka-52 je náchylný k nadměrným vibracím, které vedou k mechanickým poruchám a v konečném důsledku i ke ztrátě stroje.

Fotografie a videa, která kolují na sociálních sítích, ukazují řadu různých poškození vrtulníků Ka-52 způsobených právě nadměrnými vibracemi při startu nebo přistání. Helikoptéry kvůli nim ztrácejí různé části stroje, nebo se u nich objevují praskliny v křídlech, která nesou výzbroj, píše server The Drive.

Otřesy mohou mít vliv i na celkovou stabilitu a na elektronické systémy, které řídí například zaměřování nebo navigaci. Posádka pak nemůže plnit zadané úkoly ani není schopná zasáhnout cíl.

The Drive oslovil letecké odborníky, které vibrace překvapily, ale shodují se, že mohou mít zásadní vliv na funkčnost stroje a jeho zbraní. Podle jednoho z oslovených expertů můžou otřesy zkrátit životnost raket, poškodit elektroniku, případně se může zvýšit citlivost výbušniny umístěné v raketách.

Vliv to může mít i na zařízení klamných cílů, které vrtulník vystřeluje, když ho ohrožuje jiná raketa. Otřesy podle odborníků v konečném důsledku způsobily sestřelení některých strojů.

Ukrajinská armáda pomocí protitankových zbraní od začátku invaze sestřelila už několik ruských bojových vrtulníků. Kamov by si ale měl s těmito střelami poradit. Jednou z možností je, že posádku nebo obranné systémy natolik zaměstnaly vibrace, že pomalu a pozdě vyhodnotily nebezpečí.

Existuje také možnost, že křídla strojů Ka-52 používaných na Ukrajině Rusové osadili větším množstvím zbraní, než je obvyklé. Na většině videí, na kterých jsou vidět vibrace, jsou vrtulníky plně vybavené, včetně palivových nádrží. I tento faktor by mohl ovlivnit úroveň vibrací.

Problém se může projevovat taky jenom u části strojů. Jelikož vycházíme jen z několika záběrů na internetu, nemáme reálnou představu o tom, jak rozšířený problém to je. Další verze je, že vibrace postihují pouze vrtulníky starší výroby.

I když se odborníci na tuto problematiku shodují, že vibrace mohou představovat problém pro citlivá zařízení a zbraně, využívá ruská armáda tyto stroje stále ve velké míře. Pokud by stoupal počet ztrát těchto strojů i v důsledku vibrací, bude zajímavé sledovat, jestli Rusko přistoupí ke stažení těchto vrtulníků.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované