Hlavní obsah

Video: Byl Putin na mši s běžnými lidmi, nebo ne? Internetový drb vyvrácen

Bez komentáře: Na sociálních sítích se objevily informace, že se ruský prezident Vladimir Putin o víkendu nezúčastnil tradiční velikonoční mše. Agentura AP potvrdila, že tam byl.Video: AP

 

Reklama

Vladimir Putin se v současnosti neobjevuje tolik na veřejnosti. Na sociálních sítích se teď spekuluje, jestli se o víkendu osobně zúčastnil velikonoční mše v moskevské katedrále Krista Spasitele, nebo video předtočil.

Článek

V poslední době se objevují i pochybnosti o zdravotním stavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podnětem se stalo například video z Putinova čtvrtečního setkání s ministrem obrany Sergejem Šojguem nebo nově sobotní přenos z velikonoční mše v Moskvě.

Na twitterovovém účtu se jménem Mykhailo Golub se například objevilo tvrzení, že záběry z bohoslužby s ruským prezidentem byly natočeny samostatně, tedy ne ve chvíli, kdy na mši byla veřejnost.

„Putin byl příliš velký zbabělec, než aby byl přítomen v kostele během skutečné události,“ napsal uživatel Igor Sushko na svém Twitteru a dodal: „Předem nahrané záběry přidali do videa dost mizerně. (Putin) chybí vedle obrazu koruny na červeném stole na stěně.“ Příspěvek byl následně retweetován více než 3200krát. Jiní uživatelé zase tvrdili, že záběry s ruským prezidentem jsou už starší, píše agentura AP.

Americká agentura uvedla, že všechna tato tvrzení jsou nepravdivá. Na bohoslužbě byl přítomen jejich fotograf, který na několika snímcích zachytil ruského prezidenta.

AP dodává, že i další zpravodajské agentury včetně ReutersAFP zveřejnily fotografie z bohoslužby, kde je vidět Vladimir Putin po boku moskevského starosty Sergeje Sobjanina. Francouzská agentura navíc zveřejnila video, které jasně dokazuje Putinovu účast na bohoslužbě.

Americká agentura zároveň porovnala snímky z předchozích let, kdy se ruský prezident zúčastnil pravoslavné mše.

Na velikonočních bohoslužbách v letech 2021, 2019 a 2018 má podle AP Putin na sobě podobný oblek a stojí vedle starosty Sobjanina ve stejné části katedrály. Srovnání snímků z let 2022 a 2021 však ukazuje rozdíly, včetně toho, že Putin měl letos tmavší kravatu a svíčka, kterou drží, má dole chránič proti kapání.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované