Hlavní obsah

Video: Chybí nám lepší zbraně, stěžují si Ukrajinci, kteří brání Vuhledar

Bez komentáře: Záběry z bojů o důležité ukrajinské město Vuhledar. Video: AP

 

Reklama

Město Vuhledar je terčem ruského intenzivního ostřelování. Velká část města byla srovnaná se zemí. Ruským silám se však kvůli odporu ukrajinské armády opakovaně nedaří proniknout do města a jeho blízkého okolí.

Článek

Na začátku února se ruská armáda pokusila o sérii útoků spojených s větším obchvatným manévrem, které však skočily neúspěchem. Invazní jednotky při nich ztratily desítky kusů obrněné techniky a zřejmě i stovky vojáků. Více jsme psali zde.

Dosavadní průběh operací u Vuhledaru ukazuje, jak obtížné je provádět útok v otevřené krajině pod dohledem protivníka, který je vybaven silným dělostřelectvem a „sedí“ v pevných obranných pozicích.

Obě strany se proto nyní omezují na vyčerpávající dělostřelecké a pěchotní souboje, přičemž ani jedna strana nedosahuje významných úspěchů.

Jak je vidět v úvodním videu, ruské síly se snaží metodicky ničit ukrajinské obranné pozice. Primárně používají dělostřelectvo – a to tak dlouho, dokud oblast z velké části nesrovnají se zemí. Obráncům pak obvykle nezbývá nic jiného než se stáhnout.

Tuto taktiku dokládají i záběry z dronu, které ukazují město z velké části srovnané se zemí.

Ruské snahy o ohrožení moldavské suverenity

Rusko chce destabilizovat Moldavsko a chce nad ním převzít kontrolu.

Ukrajinci přesto nadále drží obranné linie. Jednou z jednotek, které oblast brání, je 68. samostatná pěší brigáda „Oleksa Dovbusha“.

Její členové doufají, že dostanou slíbené lepší zbraně, o kterých mluvilo velení. Přímo v místech bojů pořídila agentura AP záběry jedné operace zmíněné brigády.

Členové jednotky říkají, že trpí velkým nedostatkem munice a lepších zbraní.

„Slibují tanky, slibují všechno. Doufáme, že splní, co slíbili, a dorazí to. Ale nevíme, kdy to očekávat, takže držíme své pozice se zbraněmi, které prozatím máme,“ říká v rozhovoru pro AP jeden z vojáků.

V posledních týdnech Rusko zintenzivnilo svůj tlak na obránce města. Existuje reálná možnost, že se Rusko připravuje na další ofenzivu v této oblasti navzdory nákladným neúspěšným pokusům na začátku února a na konci roku 2022.

Vuhledar se stal důležitým místem v boji o Doněckou oblast. Město se nachází na vyvýšené planině a jeho dobytí by pro Rusko znamenalo důležitý krok k přerušení ukrajinských zásobovacích tras, píše AP.

Naopak Ukrajině by zajištění Vuhledaru poskytlo potenciální výchozí bod pro budoucí protiofenzivu směrem na jih.

Reklama

Doporučované