Hlavní obsah

Video: Da Vinci v akci. Jednotka zveřejnila ničivý útok termobarické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinský raketomet TOS-1A ostřeluje ruské pozice. Stroj může nést termobarické střely. Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Ukrajinští vojáci z praporu přezdívaného Da Vinciho vlci zveřejnili záběry z ostřelování ruských pozic pomocí raketometu TOS-1A, který může nést termobarické střely.

Článek

Záběry, na nichž vojáci ze 67. mechanizované brigády zřejmě ničí ruské pozice, se podle účtu OSINTtechnical spravovaného americkým think-tankem Centrum námořní analýzy (CNA) odehrály poblíž obce Torske v Doněcké oblasti. Jak jsou staré, není známo a v kulisách probíhající protiofenzivy je těžké je ověřit.

Da Vinciho vlci ukořistili obávanou zbraň během bojů o Kyjev v loňském roce. Rakety odpalované z raketometu TOS-1A používají tzv. termobarické hlavice. Ty obsahují kromě výbušniny také další hořlavý materiál, který se při výbuchu uvolní do okolí a prudce reaguje s kyslíkem ve vzduchu (psali jsme zde).

Na technice je zároveň velkými písmeny napsáno Da Vinci. Nápis odkazuje na ukrajinského válečného hrdinu Dmytra Kotsjubajla, který měl přezdívku podle italského umělce. Ukrajinský server Hromadske uvedl s odkazem na členy jednotky, že raketomet byl oblíbenou zbraní padlého hrdiny.

Kvůli nedostatku střel se raketový systém používá velmi omezeně. Naposledy byl v akci 7. března 2023, ve stejný den padl i sám Kotsjubajlo, píše Hromadske.

Kdo byl Ukrajinec Da Vinci

Hrdina, ikonická a odvážná osobnost. Prezident Zelenskyj Dmytra Kotsjubajla oslavuje, přestože si oba pro Ukrajinu představovali jinou budoucnost. Pro Seznam Zprávy na něj zavzpomínal Čech, který s ním kdysi dělal rozhovor.

Nyní byl úspěšně znovu uveden do akce, při ostřelovaní byl i fotograf Konstantin Liberov, který se na svém instagramu podělil o pocity z akce.

„Da Vinciho vlci nám napsali, že je cíl a že možná monstrum bude znovu fungovat. Sešli jsme se v noci a za úsvitu jsme jeli na palebné místo. Nikdo to neřekl, ale všichni měli obavy. Raketomet totiž může rychle vzplanout. Zároveň má malý dostřel, proto se musí dojet do blízkosti frontové linie. Během pár vteřin vystřílel celou zásobnici, málem nás přikryl mohutný ohnivý mrak – cítili jsme, jako by Da Vinci byl v tu chvíli vedle nás a usmíval se. Všechny zásahy byly přesné. Hrdinové neumírají a nyní i Da Vinci a jeho jméno znovu ničí nepřítele.“

Vakuové zbraně, známé také jako termobarické, jsou kontroverzní, protože jsou mnohem ničivější než běžné konvenční výbušniny. Jejich používání nepodléhá podobné regulaci zbraně hromadného ničení. Mezinárodní válečné právo ovšem zakazuje „nerozlišující útoky“. Neměly by se tak používat zbraně, které mohou v dané oblasti zabít vše živé, tedy bez ohledu na to, zda jde o civilní obyvatelstvo, nebo o vojáky. A právě do této kategorie spadají termobarické zbraně.

Situace na bojišti

Ukrajinské armádě se daří na třech úsecích fronty. Postup je ale pomalejší, než se čekalo. Rusko během týdne dál ostřelovalo ukrajinské území. Situace kolem Záporožské jaderné elektrárny se podle Kyjeva i Moskvy zklidnila.

Reklama

Doporučované