Hlavní obsah

Uniklé video ukazuje, jak policisté nekonečně dlouho váhali při masakru

Video z policejního zásahu v uvaldské škole obsahuje dramatické záběry.Video: Austin American-Statesman, AP

 

Reklama

Americký deník Austin American-Statesman zveřejnil přes čtyři minuty dlouhý sestřih z policejního zásahu proti střelci při nedávném masakru v texaském Uvalde. Rodiče obětí ho zatím neměli možnost zhlédnout.

Článek

Editované záběry ukazují, jak policie přes hodinu vyčkávala se zákrokem proti Salvadoru Ramosovi. Muž v květnu zastřelil devatenáct dětí a dva členy učitelského sboru na základní škole Robb v texaském Uvalde.

Zveřejněné video, ze kterého redakce odstranila křik dětí, začíná záběrem na přijíždějící auto, jež se zřítí do příkopu u školního parkoviště. Když k němu přicházejí dva muži, aby se podívali, co se děje, Ramos, který je uvnitř, na ně začne střílet. Oba proto utečou.

Kamery následně 18letého mladíka zachycují, jak přichází ke škole a střílí zvenku. V 11:31 volá jedna z vyučujících, jejíž hlas je zachycen na videu, na tísňovou linku. „Dolů. Běžte do tříd! Běžte do tříd!“ křičí na děti.

Následují záběry, jak Ramos vstupuje do prostoru školy a s poloautomatickou puškou se vydává jednou z chodeb. Vstoupí do jedné ze tříd a vypálí v ní ve dvou minutách přes 100 ran.

Stejnou chodbou dovnitř se v 11:36 dostávají i první příslušníci policie se zbraněmi. Procházejí a krčí se před třídou, ve které by mohl pachatel být. Ten na ně v 11:37 několikrát vystřelí. Strážci zákona se proto rozhodnou stáhnout zpět na opačný konec chodby, popisuje The Huffington Post.

Následný prostřih na 11:52 ukazuje, jak policisté stále čekají na opačném konci chodby a přicházejí další, tentokrát s balistickými štíty. Ve 12:21 střelec vypálí další čtyři rány. Policie nicméně stále nezasahuje. Dostat se do třídy a pachatele zabít se jim podaří až ve 12:50. Hodinu a 14 minut poté, co dorazili na místo činu.

Video proniklo na veřejnost dříve, rodiny obětí o tom nevěděly

Úternímu zveřejnění videa se ihned začala věnovat americká média. Video se také začalo šířit po sociálních sítích. Rozhodnutí austinského deníku nicméně vyvolalo i negativní reakci. Především pak ze strany rodin a příbuzných obětí.

Ti uvedli, že o možném zveřejnění videa věděli, ale mělo k němu dojít o několik dnů později a navíc až poté, co ho měli sami zhlédnout. To se ale i přes ujišťování úřadů nestalo. Rodiny obětí tak apelovaly na sociálních sítích, aby lidé video nesdíleli.

Pohoršení nad zveřejněním vyjádřil i starosta Uvalde Don McLaughlin. „Jsem naštvaný, že požadavek rodin obětí a komunity v Uvalde, aby video viděly předtím, než se dostane na veřejnost, nebyl vyslyšen,“ cituje jeho slova americká CNN.

Editor deníku Austin American-Statesman Manny García nicméně rozhodnutí redakce brání, mimo jiné tím, že se snaží dohnat lidi zapojené do policejní odezvy na střelce k odpovědnosti. „Naším cílem je pokračovat v osvětlování toho, co se stalo na Robb Elementary, což je to, co rodiny i přátelé obětí v Uvalde již dlouho požadují,“ řekl.

Policie si za svůj postup při tragické střelbě vysloužila kritiku. Ta se snesla především na hlavu velitele školní policie v Uvalde Peta Arredonda, který byl během střelby velitelem zásahu.

Arredondo se nicméně bránil tím, že se nikdy nepovažoval za velitele zásahu a že policistům nenařídil, aby vyčkávali s vniknutím do budovy. Přesto se na začátku července vzdal funkce.

Správnost postupu zpochybnilo i texaské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost. Jeho šéf Steven McCraw po incidentu na tiskové konferenci uvedl, že policie při zásahu proti střelci učinila špatné rozhodnutí – hodinu čekala, než vtrhla do učebny, v níž se útočník zabarikádoval, protože nevěděla, že jsou děti v ohrožení. „S odstupem času to samozřejmě nebylo správné rozhodnutí, bylo to špatné rozhodnutí,“ uvedl McCraw.

Reklama

Související témata:

Doporučované