Hlavní obsah

Video: Hamás v protivzdušné obraně využívá íránské zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Zničené íránské raketové komplety Misagh-1.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Palestinští radikálové při víkendovém útoku použili sofistikované prvky, jako byly motorové paraglidy, drony nebo rakety, pravděpodobně íránského původu, které jsou schopny zničit vzdušný cíl.

Článek

Na videu, které zveřejnil účet OSINTtechnical, jsou vidět zničené motorky a íránská protivzdušná zbraň Misagh-1. Účet na síti X spravuje analytik z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA) .

Misagh-1  je jedním z řady druhů raketových kompletů označovaných zkratkou MANPADS (Man-portable air-defense systems). To ostatně přesně vystihuje, v čem tento druh zbraně vyniká – člověk ji unese v ruce a odpalem z ramene může zlikvidovat vzdušný cíl. Kromě toho, že je tato zbraň ve srovnání s většími raketovými systémy nenáročná na přemísťování, je i podstatně nenápadnější, levnější a snáz se ovládá. To z takzvaných manpadů už desítky let dělá obávanou zbraň, kterou využívají profesionální armády i guerillové oddíly po celém světě.

Manpady mohu být určitým rizikem jak pro izraelské vrtulníky, jež armáda hojně využívá pro boj s radikály, tak i pro civilní letadla. Hnutí Hamás zveřejnilo, že dokonce vlastní protivzdušný systém Mubar-1.

Mluvčí Hamásu Ghazí Hamad potvrdil, že organizace má přímou podporu z Íránu, který se zavázal, že bude „stát na straně palestinských bojovníků až do osvobození Palestiny a Jeruzaléma“.

Boj ve městě

Útok izraelské armády proti Gaze je podle mnohých pozorovatelů pouze otázkou času. Ale cena takové operace by byla nejspíše velmi vysoká a přínos nejistý.

Na sociálních sítích se mezitím objevily zprávy o tom, že palestinští teroristé při útocích na Izrael používali zbraně z Ukrajiny. Koluje i falešné video BBC, které tvrdí, že vyšetřování Bellingcatu ukazuje, že Ukrajina pašovala zbraně Hamásu. Ředitel organizace Eliot Higgins na sociální síti X uvedl, že jde podvrh. Kdo stojí za dezinformační kampaní, není jasné.

Íránci kopírují americké zbraně

Ukrajinské vojenské zpravodajství v pondělí uvedlo, že Rusko dává Hamásu zbraně ukořistěné na Ukrajině, aby zdiskreditovalo Kyjev.

Rusko během bojů na Ukrajině získalo neznámý počet vojenského vybavení americké výroby. To údajně posílá do Íránu, kde se pokoušejí vytvořit kopie, které by mohly ohrozit USA a jejich spojence, jak tvrdí američtí zástupci.

Na dodávky zbraní představujících existenční hrozbu pro Izrael upozornil nedávno i šéf tajné služby Mosad David Barnea (více zde).

Prozatím není vůbec jasné, zda se íránským vědcům podařilo americké zbraně, které figurují na Ukrajině, úspěšně okopírovat. Nicméně íránský režim se v minulosti ukázal jako nesmírně efektivní při kopírování americké vojenské techniky, které se zmocnil.

Íránská protitanková naváděná střela Toophan je kopií americké protitankové střely BGM-71 TOW ze 70. let.

V roce 2011 se Írán zmocnil amerického dronu. Jeho kopii režim využil při vniknutí do izraelského vzdušného prostoru v roce 2018, židovský stát ale dron sestřelil.

Velké nebezpečí těchto kopií plyne z toho, že Írán je dodává svým proxy silám v zahraničí. Kopiemi amerického vojenského vybavení zásobuje jak zmíněný Hamás v Palestině, Hizballáh v Libanonu, tak i Hútie z Jemenu. Analytik Joe Truzman zveřejnil fotky, na kterých jsou vidět manuály izraelské vojenské techniky a pokyny, jak ji zničit.

Vojenské kopie v rukou nepřátel Izraele by se mohly ukázat jako efektivní zbraň proti moderní izraelské technice.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Reklama

Doporučované