Hlavní obsah

Video: Mohutná exploze v Rostově na Donu po útoku dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: noční výbuch v Rostově na Donu.Video: twitter/AlexKokcharov, twitter/IuliiaMendel, twitter/revishvilig

 

Reklama

Ruský Rostov na Donu se stal v noci terčem dronových útoků. Exploze v noci hlásily i Moskevská a Brjanská oblast.

Článek

Na Rostov na Donu se v noci na čtvrtek podle ruského ministerstva obrany pokoušely zaútočit drony. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev uvedl, že jeden sestřelený bezpilotní letoun spadl v centru regionální metropole a poškodil několik automobilů a fasády tří budov. Jeden člověk utrpěl zranění, které si nevyžádalo hospitalizaci, uvádí ruská agentura TASS.

Blogeři na sociálních sítích a ukrajinská agentura Unian uvádějí, že došlo až ke třem výbuchům v centru Rostova na Donu v místech, kde se nachází velitelství Jižního vojenského okruhu ruské armády. To je zodpovědné za vedení operací na Ukrajině. Skutečný rozsah škod nebylo možné nezávisle ověřit.

V případě útoku v Moskevské oblasti bylo podle agentury zasaženo mezinárodní letiště v Žukovském. Ani to ale nelze nezávisle ověřit.

Jak Rusové vidí dronové útoky na svém území?

Útoky ukrajinských dronů na Moskvu jsou stále častější. Pro Rusy jsou signálem, že válka je blíž, než jim televizní obrazovka ukazuje. Velkou váhu však ukrajinským útokům z nebe zatím nedávají.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin dříve oznámil, že protivzdušná obrana zmařila pokus bezpilotního letounu o útok na Moskvu. Trosky dopadly poblíž města Ramenskoje, asi 50 kilometrů východně od ruské metropole, žádné škody podle Sobjanina nezpůsobily, shrnuje ČTK.

Cílem dronového útoku se nad ránem stalo také město Brjansk, které stejně jako Rostov na Donu leží nedaleko hranic s Ukrajinou.

„V důsledku pádu trosek letadla bylo částečně poškozeno zasklení budovy železniční stanice Brjansk I, nádražní náměstí a několik automobilů,“ uvedl gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz. Podle předběžných informací publikovaných ruskou stranou nepřišel nikdo o život.

Ruská města se terčem dronů v posledních měsících stala opakovaně. Kyjev se k útokům většinou oficiálně nehlásí. Podle analytiků však údery dokazují, že Ukrajina je schopna zasahovat či alespoň ohrožovat cíle i hluboko v ruském týlu (více zde).

Reklama

Doporučované