Hlavní obsah

Video: Námořní drony poškodily ruské výsadkové lodě, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry údajného útoku na ruská plavidla, které zveřejnila ukrajinská vojenská rozvědka.Video: telegram/DIUkraine

 

Reklama

Ukrajinská vojenská rozvědka hlásí zásah dvou ruských plavidel na okupovaném Krymu. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Článek

Ukrajinci hlásí další úspěch speciální námořní operace. Ukrajinská vojenská rozvědka (GUR) na sociální síti Telegram napsala, že u okupovaného poloostrova Krym zasáhla dvě malé výsadkové lodě třídy Serna, která patří k ruské Černomořské flotile.

„Na videu je vidět, jak hladinový dron naložený výbušninou útočí na nepřátelskou loď,“ tvrdí GUR. Na lodích se údajně nacházela i posádka a naložená obrněná technika.

Podle rozvědky Rusko malé výsadkové čluny třídy Serna aktivně využívalo například při okupaci Hadího ostrova, místa důležitého pro kontrolu provozu v severozápadní části Černého moře, nebo k přepravě vojenské techniky a výsadku.

Věrohodnost ukrajinských tvrzení ani záběrů se momentálně nedá nezávisle ověřit. Moskva se ke zprávám o útoku zatím nevyjádřila. Ruské ministerstvo obrany pouze oznámilo, že se mu podařilo sestřelit dva bezpilotní stroje nad Krymem.

Pokud se ukrajinská tvrzení potvrdí, šlo by o druhý útok proti Černomořské flotile za poslední týden. Ukrajinská armáda už v sobotu 4. listopadu informovala o „úspěšném úderu“ na loděnici Zaliv v Kerčském průlivu s tím, že v přístavu tou dobou byly ty „nejmodernější ruské lodě“. V pondělí Kyjev doplnil, že jeho síly způsobily „těžké“ poškození ruské korvetě Askold, která možná už nikdy nepůjde opravit (více o útoku).

Zprávy z bojiště

Rusové přišli s dalším využitím dronů při útocích na ukrajinské pozice. Obranné frontové linie navíc mnohem častěji testují bez dosud rozšířené taktiky velkých mechanizovaných útoků.

O útoku na ruské lodě informoval i server Ukrajinska pravda, který ho lokalizoval k obci Čornomorske. V samotné obci prý někdo zaútočil na tamní kasárny.

Ruský telegramový kanál Baza uvedl, že došlo i k útoku na ropnou nádrž ve Feodosii, který byl odražen. Věrohodnost tvrzení se momentálně nedá nezávisle ověřit.

Podrobnější informace o technice použité při útoku nejsou známé. Ukrajinci mohli použít stejný typ hladinového dronu, o kterém se mluvilo při předchozích útocích. Plavidlo, které je velké asi jako kajak, je právě kvůli své velikosti složité zachytit na radaru. Přesné specifikace nejsou k dispozici (více zde).

Nejnovější verze dronu mají podle srpnové zprávy americké stanice CNN maximální hmotnost 1000 kilogramů, maximální hmotnost výbušného nákladu 300 kilogramů, dosah 800 kilometrů a maximální rychlost 80 kilometrů v hodině.

Reklama

Doporučované