Hlavní obsah

Video: Rudá zeď a hučící nebe. Požár u Bordeaux stále není pod kontrolou

Bez komentáře: S lesními požáry na jihozápadě Francie bojuje tisícovka hasičů. Oheň stále nemají pod kontrolou.Video: AP

 

Reklama

Jihozápad Francie se od úterý potýká s rozsáhlými lesními požáry, které už vyhnaly z domovů tisíce lidí. S plameny zatím marně bojuje tisícovka hasičů. Na místo míří další posily, včetně pomoci ze zahraničí.

Článek

„Tu noc jsem otevřela dveře. Před námi se tyčila rudá zeď a nebe hučelo jako oceán,“ říká čtyřicátnice Eliane, která našla dočasné útočiště v kulturním domě v obci Belin-Béliet. Svůj domov musela opustit v noci z úterý na středu, když se lesní požáry opět zmocnily departementu Gironde, píše agentura AFP.

Hoří u Bordeaux a oheň se doposud nepodařilo dostat pod kontrolu. Plameny už pohltily přes 6 800 hektarů vegetace a stravují krajinu dál. S plameny bojuje 1 100 hasičů, přijíždějí posily i zahraniční pomoc.

AFP vyzpovídala mnohé z těch, které úřady evakuovaly. Teď čekají, zda budou mít kam se vrátit. Někteří obyvatelé vesnic, kteří do Belin-Béliet přišli, vůbec nespali.

„Nic se nedělo a o minutu později už nás evakuovali. Přišlo to asi v jednu hodinu ráno. Nikdo o tom předem nevěděl a někteří nejprve odmítali odejít,“ popsal jeden ze seniorů. „Byla to neskutečná podívaná, surrealistická. Věděl jsem, že všichni v okolních vesnicích to prožívají ve stejnou dobu,“ řekl s odkazem asi na 6 000 lidí evakuovaných z několika vesnic a osad.

Sucho ve Francii

V departementu Loiret ve střední Francii popraskaly zdi tisíců domů. Jde o následek sucha, které smršťuje jílovité půdy, na nichž domy stojí. V zemi je takto v ohrožení na 10 milionů obydlí.

Jeho mladá sousedka, která si nepřála uvést své jméno, situaci komentovala slovy: „Čekám, jestli naše domy ještě stojí. Včera večer jsem si vzala doklady, doklady dětí a psů, nějaké spodní prádlo… a to je všechno.“

Reklama

Doporučované