Hlavní obsah

Sucho ve Francii má nečekaný důsledek: v domech praskají zdi

Foto: Profimedia.cz

Loiretský farmář Sebastien Mery pociťuje výrazné sucho už od začátku letošního roku.

Reklama

aktualizováno •

V départementu Loiret ve střední Francii popraskaly zdi tisíců domů. Jde o následek sucha, které smršťuje jílovité půdy, na nichž domy stojí. V zemi je takto v ohrožení na 10 milionů obydlí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Od sucha v roce 2018 nemůžeme dokonce ani zavřít dveře,“ posteskla si stanici Franceinfo žena, jež se představila jako Mathilde. Svoji skutečnou identitu prozradit nechtěla kvůli sporům s pojišťovnou, která jí tehdy nechtěla vyplatit pojistku.

Kompromisu dosáhla až na základě druhého znaleckého posudku. Zaplatit si ho musela sama, pojišťovna jí poté uhradila práce v ceně přesahující 100 tisíc eur (asi 2,5 milionu korun). „Nechat si proplatit škodu je velice složité. Jakékoliv slovo, které vyslovíte, může být obráceno proti vám. To mě štve,“ stěžovala si Mathilde, jejíž případ může sloužit jako vzor pro tisíce dalších Francouzů.

Už žádné prázdniny a restaurace, žena spoří na dům

V těžké situaci je i 67letá důchodkyně Louise žijící sama v domě nedaleko města Orléans ve střední Francii. Ta už dohadování s pojišťovnou vzdala a spoří si na opravy svého „zjizveného“ domu.

„Když to v roce 2007 vyčíslili, bylo to 50 tisíc eur. I poté jsem ale měla okna, která se už nezavírala. Protože jsem byla pojištěna u své banky, řekli mi, že pokud mě jednou vykradou, pojistka uplatnit nepůjde,“ vypráví.

Nechala si proto vyměnit okna, což ji stálo dalších 14 tisíc eur. Kvůli pokračujícím pohybům půdy a zdí domu ale problémy pokračovaly a po výměně oken následovala i výměna okenic, která vyšla na 15 tisíc eur. „Už žádné prázdniny a chození do restaurací, na zádech mám dluh a důchod mám malý,“ říká důchodkyně.

Reportáž z Itálie

Sever Itálie zažívá historické sucho. Sníh z Alp, kde pramení Pád a další řeky, letos kvůli vysokým teplotám zmizel neobvykle rychle. Region je tak závislý jen na srážkách, kterých není a s nejvyšší pravděpodobností ani nebude dost.

Přímo u pramene Pádu v Pian del Re to na první pohled nevypadá, že je něco špatně. Voda vyvěrá ze skály a rychle stéká dolů do údolí, kde tvoří kaskádu vodopádů a už po pár kilometrech z ní je asi tři metry široká říčka. Do moře z ní voda už ale nedoteče.

Département Loiret je sice známý svojí úrodnou zemědělskou půdou, ta ale nyní představuje také nebezpečí. Asi polovina zdejších domů čelí kvůli suchu střednímu až vysokému riziku popraskání.

Určit nyní počet lidí, kterým už domy popraskaly, je složité: „Prefektura mi odmítla poskytnout údaje,“ říká Sandra Arfaová z občanského sdružení Oběti sucha. „Myslím, že obětí jsou tisíce. Nesmíme si nic nalhávat, jde o obrovskou finanční sumu, na hliněné půdě stojí miliony domů. Situace tam bude výbušná a v příštích letech se ještě zhorší.“

Neziskovka přitom kritizuje stát, jenž je v této situaci soudcem i jednou ze stran sporu. Aby mohlo být vyplaceno odškodné, je třeba prohlásit v postižené obci stav katastrofy. To mají samozřejmě v kompetenci státní úřady, stát ale zároveň odškodňuje oběti z fondu, který je k tomu určený.

Úřady omezují spotřebu vody

Výše zmíněná prefektura vydala před třemi dny vyhlášku omezující spotřebu vody. Ve většině départementu je tak nyní zakázáno například umývání aut mimo profesionální myčky, zalévání trávníků, skalek, parků a zahrad (výjimku má pěstování zeleniny, kde se zákaz omezuje na čas od 8 do 20 hodin), doplňování vody do fontán a napouštění soukromých bazénů.

Zakázáno je i zalévání sportovních ploch, což se týká i golfových hřišť, kde platí výjimka pouze pro oblast greenu.

Více o dopadech změn klimatu

„Sesuvy ledovců nejsou v Alpách výjimečné, kvůli změně klimatu ale budou stále častější. Do roku 2100 z Alp asi až 70 % ledovců zmizí,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník na změny kryosféry horských a polárních oblastí Zbyněk Engel.

Nedostatek vody v départmenetu se podle listu La République du centre dá řešit upouštěním vody z přehrady Villerest na Loiře a přehrady Naussac na řece Allier.

I tam ale vodohospodáři hlásí nízké hladiny vody, na začátku jara se přehrady naplnily jen z 86 procent.

Reklama

Doporučované