Hlavní obsah

Video: Rusové přimontovali na velký dron protitankový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruský dron osazený protitankovou zbraní Fagot.Video: telegram/zloy_dron, twitter/rob lee

 

Reklama

Obě válčící strany na Ukrajině zkouší zaskočit nepřítele improvizovanými bojovými prostředky. Jeden takový otestovali ruští vojáci, když na masivní dron přimontovali protitankovou zbraň.

Článek

Video sdílel na svém účtu na sociální síti X respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research. Záběry pocházejí z telegramového účtu zloy_dron a ukazují, jak Rusové instalovali na dron protitankovou střelu Fagot.

Střelbu zkouší jak ze vzduchu, tak ze země. Vzhledem k tomu, že střela vyžaduje, aby operátor držel zaměřovač na cíli, je nepravděpodobné, že by poskytovala přesnou palbu, upozorňuje odborný server The War Zone.

Jak známo, obě strany hojně využívají hlavně sebedestruktivní drony. Dokazují to desítky videí, která se objevují takřka denně. Cíle jsou přitom různé: tanky, dělostřelectvo, vojenské automobily, zákopy či jiné polní opevnění a samozřejmě i pěchota. Objevily se však dokonce záběry, na nichž se dron pokusil neúspěšně dohnat a zničit ruský bojový vrtulník.

Improvizované a neobvyklé zbraně vlastní výroby vyvíjejí a předvádějí obě armády. Před časem se na sociálních sítích objevily snímky poněkud bizarního vozidla. Ruská strana nainstalovala na podvozky tanků T-80 hloubkový raketomet RBU-6000 Směrč-2, který se využívá k protiponorkovému boji.

A není to ani poprvé, co se původně námořní zbraně dostaly na ryze pozemní vozidla. Na Ukrajině operují i upravené obrněné transportéry MT-LB, které nesou na „hřbetě“ lodní věž s protiletadlovými kanony či kulomety (více zde).

Zprávy z bojiště

Ruská armáda na mnoha místech stupňuje tlak na ukrajinskou obranu. Zaznamenala i první úspěch na severní frontě po několika měsících. Obránci však pevně drží.

Reklama

Doporučované