Hlavní obsah

Video s drastickými záběry útoku Hamásu se objevilo v mobilních hrách pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Rustam Kholov, Shutterstock.com

Kromě Angry Birds se video objevilo například ve hře Solitaire nebo Subway Surfers (ilustrační snímek).

Reklama

Izraelská vládní kampaň, jež má sloužit k získání podpory světového společenství při válce s hnutím Hamás, se objevila jako reklamní spot v mobilních hrách. Drastické záběry objevující se ve videu tak viděly i malé děti.

Článek

V několika zemích v Evropě se lidem, v mnoha případech i dětem, začalo v průběhu hraní her na mobilních zařízeních přehrávat video izraelského ministerstva zahraničí. Objevily se v něm fotografie a videa z tragických událostí ze 7. října 2023, kdy na jih Izraele zaútočili teroristé z hnutí Hamás, při jejichž řádění byly zabity stovky Izraelců. Poté se na černém pozadí zjevila zpráva „Postaráme se o to, aby všichni, kdo nám ublížili, za své činy zaplatili.“

Video spatřil například šestiletý syn Marie Julie Assisové, jež žije s rodinou v severním Londýně. Pro Reuters popsala, jak její syn došel po nečekaném zhlédnutí videa do jídelny s vyděšeným výrazem. „Byl šokovaný. Doslova se mě zeptal: Co dělá to krvavé video v mé videohře?“ dodala.

Agentura nedokázala zjistit, jak se video do hry dostalo. Nicméně syn Assisové není jediný, který na podobný problém narazil. Došlo k nejméně dalším pěti případům napříč Evropou.

Video běželo například při hraní populární mobilní hry Angry Birds. Vývojářské studio Rovio vlastníci hru potvrdilo, že se video dostalo do jejich produktu kvůli nespecifikovatelné chybě. Nyní pracuje na jeho odstranění.

Video mělo být do 18 let nepřístupné

Šéf digitálního oddělení izraelského ministerstva zahraničí David Saranga potvrdil, že jde o video vytvořené izraelskou vládou. Nicméně doplnil, že si není vědom, jak se dostalo do her.

Ministerstvo vynaložilo v reakci na události ze 7. října skoro 1,5 milionu dolarů na internetovou kampaň. Zdůraznil však, že úřad specifikoval, že kampaň má být přístupná lidem starším osmnácti let, napsal web Middle East Monitor.

Saranga v rozhovoru s Reuters bránil drastické záběry obsažené ve videu. „Chceme, aby svět pochopil, co se v naší zemi stalo,“ řekl. „Došlo k masakru.“

Herní studio Rovio spolupracuje na umístění reklam v jeho hrách s více než 40 firmami. Zveřejnilo seznam 43 společností, které mohly stát za umístěním videa do hry. Amazon a dalších 11 firem již oznámilo, že za šíření videa nejsou zodpovědné.

Saranga prozradil, že izraelská vláda při vzniku kampaně spolupracovala s mateřskou společností Googlu Alphabetem nebo sociální síti X (dříve Twitter).

Žádná z nich však nepřiznala zodpovědnost za umístění zmíněného videa do her. Google pouze oznámil, že izraelské vládě pomáhal s propagací více než 90 reklam.

Konflikt se odehrává také na poli propagandy

Zda dochází k šíření obdobné palestinské kampaně v hrách a na jiných platformách, neexistují žádné důkazy. Několik videí běží na kanálech Palestinské televize na Západním břehu.

Zástupce ministerstva zahraničí palestinské samosprávy sdílel prohlášení, ve kterém stálo, že se palestinské ministerstvo snaží světu ukázat utrpení lidí v Gaze a získat sympatie světa na svou stranu. Nekomentoval však, zda používají stejné nástroje jako Izrael.

Hnutí Hamás na druhou stranu odmítlo komentovat, jaké metody pro šíření své propagandy používá.

Reklama

Doporučované