Hlavní obsah

Video: Ukrajinští sportovci se pokusili zablokovat Abramovičovu superjachtu

Bez komentáře: Jachtě Solaris se pokusilo zablokovat přístup do přístavu mnohem menší plavidlo.Video: Optimist Sailing Team Ukraine, AP

 

Reklama

V Turecku tento týden zakotvily dvě luxusní jachty ruského oligarchy Romana Abramoviče, který se tak snaží přesunout část majetku a vyhnout se sankcím zavedeným Západem vůči představitelům ruského režimu.

Článek

Ukrajinská média informovala, že jachta Solaris, známá také jako My Solaris, před zakotvením čelila protestu plavidla, které se jí pokusilo zablokovat přístup do přístavu. Na palubě malé lodi bylo 11 Ukrajinců, včetně několika dětí. Později vyšlo najevo, že se jednalo o členy mládežnického jachtařského týmu z Oděsy, kteří do Turecka přijeli na závody.

Členové Optimist Sailing Teamu Ukraine z malého člunu skandovali „žádná válka na Ukrajině“ a mávali přitom vlajkami své země. Po chvíli se ke sportovcům přiblížila turecká pobřežní stráž, která je donutila protest zastavit, píše britská BBC.

Podle tureckého opozičního serveru Ahval se Abramovič snaží přesunout část svých aktiv do Turecka, které nezavedlo vůči Rusku sankce za jeho invazi na Ukrajinu. Turecko má dobré vztahy s Ukrajinou i Ruskem a v této válce se snaží o zprostředkování mírových jednání.

Téměř 140 metrů dlouhá několikapatrová jachta s bazénem a přistávací plochou pro vrtulníky do Turecka dorazila zhruba týden poté, co opustila černohorský přístav Tivat.

Plavidlo, které podle služby Marine Traffic pluje pod bermudskou vlajkou, v posledních dnech obeplulo řecký ostrov Kréta a poté dorazilo do tureckých vod. Superjachta byla postavena v německé loděnici a poprvé vyplula na moře začátkem loňského roku.

Druhá z několika jachet, které miliardář Abramovič vlastní, v úterý připlula do tureckého letoviska Marmaris. Jachta Eclipse, která je se 160 metry jednou z největších na světě, má hodnotu asi 700 milionů dolarů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované