Hlavní obsah

Video: V Bruselu protestují farmáři. Před Evropským parlamentem hořely balíky

Bez komentáře: Protesty farmářů v centru Bruselu před sídlem EP.Video: AP

 

Reklama

Farmáři doufají, že představitelé unijních zemí vyslyší jejich volání po snížení regulace a přísnější kontrole dovozu, které prý zhoršují jejich živobytí.

Článek

Zapálené balíky slámy, mračna dýmu, stovky traktorů. Tak vypadá náměstí před Evropským parlamentem v Bruselu poté, co ho zaplnili zemědělci z celé Belgie.

Protest se koná v den mimořádného summitu EU.

Farmáři odstavenými traktory blokují komunikace v centru. Podle policejního mluvčího, kterého citovala agentura AFP, se v ulicích zejména kolem náměstí Luxembourg nachází přes tisíc traktorů či jiných zemědělských strojů.

„Jak se očekávalo, největší dopravní zatížení je hlavně na Rue Belliard, kolem náměstí Schuman a v menších ulicích v evropské čtvrti, ale ostatní oblasti nejsou tolik postižené,“ uvedla policie.

Zemědělci před Evropským parlamentem zapálili balíky slámy a vyprázdnili dva vozy s hnojem. Objevily se také zprávy o farmářích, kteří házeli na hlavní budovu Parlamentu vejce, shrnuje list The Brussels Times.

Na náměstí Luxembourg pak rozebrali historickou sochu z roku 1871 a zapálili ji. „Z hlediska kulturního dědictví je to nenapravitelné. Ze symbolického hlediska je to obrovská škoda,“ uvedl Yves Rouyet, předseda UNESCO v Belgii.

Mohlo by vás zajímat

Evropské zemědělství se potýká s problémy, které v několika zemích rozpoutaly protesty. Potíží není jen zelená nafta, ale i byrokracie nebo Green Deal. Čeští zemědělci by se do protestů také mohli zapojit.

Hustý dým zahalil nejbližší okolí. U náměstí Schuman, kde se koná summit Evropské unie, nicméně od rána panoval klid. Například belgický premiér Alexander De Croo ale novinářům řekl, že by chtěl, aby se téma farmářů a jejich problémů dostalo i na jednání unijních lídrů, shrnuje ČTK.

Většina farmářů jsou mladí Belgičané z oblastí Seneffe či Tournai na jihu země. Jsou mezi nimi i jejich kolegové ze zahraničí, například z Itálie, napsal list The Brussels Times.

Farmáři doufají, že představitelé unijních zemí vyslyší jejich volání po snížení regulace a přísnější kontrole dovozu, které prý zhoršují jejich živobytí.

Reklama

Doporučované