Hlavní obsah

Video: Vyřadili ho ze služby, teď měl ukrajinský systém sestřelit bombardér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry pádu. Minulý pátek se ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3.Video: twitter/RALee85

 

Reklama

Rusové ztrátu vysvětlují závadou. Podle zdroje z ukrajinské zpravodajské služby se o sestřelení postaral systém S-200. Objevily se ale pochybnosti.

Článek

Rusové minulý pátek oznámili, že ve Stavropolském kraji na jihozápadě země přišli o strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel z bojové mise. Podle oficiálních prohlášení byla na vině technická závada.

Ukrajinské letectvo mezitím oznámilo, že stroj zničilo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

Její šéf Kyrylo Budanov uvedl, že letadlo bylo zasaženo ve vzdálenosti 308 kilometrů. „Čekali jsme, až dosáhne správné hranice,“ řekl v rozhovoru pro BBC News Ukraine. „Plodná a dlouhá práce je cítit. Letadlo bylo zasaženo stejnými metodami a nástroji, které jsme použili ke zničení A-50 ve vzduchu,“ podotkl.

„Byla to určitá msta za to, že ruské strategické letectvo zaútočilo na naše mírumilovná města a umírali přitom naši lidé,“ řekla Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) mluvčí ukrajinského letectva Illia Jevlašová.

Kyiv IndependentBBC s odvoláním na zdroj z ukrajinské zpravodajské služby napsaly, že byl při operaci použit sovětský protiletadlový systém S-200. 

Zastaralý systém

Protivzdušný systém S-200 – v kódu NATO SA-5 Gammon – byl původně vyvinut v Sovětském svazu a poprvé přijat do služby koncem 60. let. Od té doby ho několikrát modernizovali.

Systémy mohly používat střely několika modifikací, z nichž poslední mohl letět až 300 kilometrů daleko a zasáhnout cíl ve výšce až 40 kilometrů.

Varianta 5V28V váží 7100 kilogramů a je asi 11 metrů dlouhá. Systém byl ve velkém vyvážen mimo jiné do Bulharska, Maďarska, Polska, Sýrie nebo Libye.

Foto: Vitaly V. Kuzmin, wikimedia

Protivzdušný systém S-200 v kódu NATO SA-5 Gammon.

Někteří naznačují, že i když Ukrajina nyní používá střely S-200, nemusejí být z jejích vlastních zásob, uvedl pro Kyiv Independent vojenský historik a odborník na zbraně Andrij Charuk.

Ukrajina provozovala systém S-200 do roku 2013. Informace o tom, že je znovu poslala do akce, začaly kolovat už loni v létě. Tehdy ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že „upravené“ rakety S-200 sestřelilo nad Rostovskou, Kurskou a Kalužskou oblastí, stejně jako nad okupovaným Krymem.

Ruskojazyčná verze BBC upozorňuje, že doba přípravy systému S-200 k nasazení činí 19 hodin, přičemž by musel být poblíž fronty. Otázka zní, zda v zóně bojů lze něco takového utajit před nepřítelem po téměř celý den.

Na všudypřítomné drony poblíž bojové fronty upozornil v nedávném rozhovoru ukrajinský bezpečnostní analytik Mychajlo Samus, který má sám zkušenosti z armády.

„Velký problém jsou ruské bomby, které způsobují citelné ztráty. Ruské letouny je vypouštějí ještě z hloubi okupovaného území. Ukrajinské systémy se tak musejí přesouvat blíž k frontě, aby jejich střely mohly doletět ještě nad okupované území. A všudypřítomné drony pak snáze odhalí jejich pozice.“

Další argument, který zpochybňuje využití S-200, je bojová hlavice rakety. Ta je vysoce výbušná a velice silná. Zásah letounu mnoha střepinami této střely obvykle vede k úplnému vyřazení systémů řízení. Je prakticky nereálné, aby po zásahu letoun provedl obrat a uletěl ještě 100 až 200 kilometrů.

Rozhovor

Mychajlo Samus předpovídá, že obě strany konfliktu letos budou aktivní. Rusové se podle něj opakovaně soustředí na proražení fronty za každou cenu a získání co nejvíc území pro případná jednání.

Reklama

Doporučované