Hlavní obsah

Video z dronů ukazuje zkázu Mariupolu

Bez komentáře: Dron ukázal pohled na zničené město Mariupol.Video: AP

 

Reklama

Záběry z dronů pořízené nad ukrajinským městem Mariupol ukazují rozsah škod způsobených ruskými útoky.

Článek

Video zachycuje obytné domy na sídlištích, které stále hoří a doutnají – zatímco jiné se po předchozích leteckých úderech proměnily v pouhá ohořelá torza. Nikde není tato chmurná realita války patrnější než právě v Mariupolu.

Kvůli rozsáhlé destrukci a nelidským podmínkám označil i Mezinárodní červený kříž situaci ve městě za „apokalyptickou“. Popisovali jsme například zde.

„V ohni, kouři a destrukci. Takhle dnes vypadá Mariupol z nebe,“ napsala v pondělí městská rada, když sdílela záběry na sociálních sítích, píše deník New York Post.

Situace je tam tak špatná, že jsou nuceni pohřbívat mrtvé do masových hrobů.

„Nemůžeme (oběti) pohřbívat do soukromých hrobů, protože ty jsou mimo město a perimetr kontrolují ruští vojáci,“ řekl BBC telefonicky místostarosta Mariupolu Serhij Orlov. Dodal, že teď se znovu pohřbívá i na už zrušeném městském hřbitově, který byl kvůli obléhání znovu otevřen.

Místní úřady v pondělí uvedly, že od začátku ruské invaze v Mariupolu přišlo o život už více než 2 500 obyvatel. Silné ruské ostřelování dosud znemožňovalo hromadnou evakuaci z přístavního města, a to i přes snahu o otevření bezpečné únikové cesty. V pondělí se podle dalšího místostarosty Petra Andrjuščenka podařilo odjet více než padesátce soukromých automobilů.

Dění sledujeme v online přenosu zde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované