Hlavní obsah

Video zachycuje rychlý postup Ukrajinců na jihu země

Bez komentáře: Palubní kamera z pohledu řidiče zachytila rychlý ukrajinský postup na jihu země. Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Ukrajinské ozbrojené síly od začátku října osvobodily v jihoukrajinské Chersonské oblasti od ruské okupace údajně už přes 500 kilometrů čtverečních území.

Článek

V některých směrech se frontová linie posunula až o 20 kilometrů. Informovala o tom mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Mluvčí dodala, že celkově je situace nadále obtížná a vyvíjí se velmi dynamicky.

Ruské jednotky během ústupu kladou odpor mobilním ukrajinským oddílům, které se je snaží tlačit směrem na jih.

Ukrajinské ministerstvo obrany na svém twitteru zveřejnilo útok jedné z mobilních ukrajinských jednotek. Na záběrech, které pořídila 59. motorizovaná brigáda, jsou vidět americké vozy Humvee, které rychle postupují dal ukrajinským územím. Ruské dělostřelectvo se je mezitím snaží zastavit, avšak bez úspěchu. Následně jsou vysazeny ukrajinské oddíly, které začnou začišťovat okolí.

Tanky a další vozidla doprovázená údajně hlavně jednotkami zvláštního nasazení postupují rychle a vyhýbají se bojům ve městech či vesnicích. Pouliční boj pak nechávají spíše na dalších jednotkách, aby se útok nezdržoval. Stejnou úspěšnou taktiku využila ukrajinská armáda už během charkovské ofenzivy. Jaká je aktuální situace na bojištích, jsme podrobně psali zde.

Češi stále jezdí bojovat na Ukrajinu

Války na Ukrajině se aktivně účastní desítky dobrovolníků z České republiky. Tento týden se na východ země vypravila skupinka dalších. Seznam Zprávy byly u toho, více v reportáži Jana Nováka.

Reklama

Doporučované