Hlavní obsah

„Volali, že naše ložnice je bunkr.“ Desítky Čechů se vrátily z Izraele

Foto: MZV ČR / MFA CZ

Češi se evakuují z Izraele. Snímek zveřejněný Ministerstvem zahraničí.

Reklama

Z Izraele se letadlem vrátilo 34 Čechů, kteří v zemi uvázli po rozsáhlých teroristických útocích Hamásu. „Cítila jsem děsný strach za nás všechny,“ vzpomíná na víkendový útok paní Katarína.

Článek

Do Česka dorazil v noci vládní speciál s ministrem zahraničí Janem Lipavským a 34 Čechy, kteří uvázli v Izraeli. Země od soboty čelí rozsáhlé vlně úderů palestinských radikálů z Pásma Gazy. Šéf české diplomacie v úterý tak navštívil židovský stát jako vůbec první zahraniční politik po sobotních teroristických útocích.

Na letišti v pražských Kbelích se někteří evakuovaní Češi po půl druhé ráno vítali s rodinami, jiní čekali na taxi. Z Izraele se poslední dny nemohla dostat Petra spolu se svou rodinou. Do Tel Avivu jeli na dovolenou už poněkolikáté a o víkendu se měli vrátit domů.

Během soboty jim ale začalo být pomalu jasné, že k tomu jen tak nedojde. Když chtěla Petra spolu s rodinou odjet na letiště, bylo podle ní nemožné sehnat odvoz. Na ulicích panoval chaos. Později také zjistili, že byl jejich let zrušen.

„Poprvé nás zastihly sirény ráno, když jsme byli v apartmánu. Z recepce nám volali, že jako bunkr má sloužit naše ložnice. Takže jsme se tam schovali, krátce na to jsme venku slyšeli výbuchy. Tohle se pak několikrát opakovalo,“ vzpomíná.

Podobné události popsala i Katarína, která jela do města Rišon le-Cijon na návštěvu za svou sestru. Spolu s rodinou ale trávila od soboty většinu času v bunkru, kde čekala, co se bude dít dál, zatímco se venku ozývaly exploze. „Cítila jsem děsný strach za nás všechny. Když člověk utíká do bunkru a slyší sirény - to je něco, co bych nikdy nikomu nepřála,“ popsala.

Foto: Seznam Zprávy, Reuters

Jak Hamás útočil na Izrael.

Poslední dny se nicméně situace v izraelské metropoli podle Jana Šterna, který rovněž přiletěl vládním speciálem, zklidnila.

„Poté, co v sobotu útok Hamásu začal, trvalo první dva dny velmi intenzivní bombardování a ostřelování Tel Avivu. Často zněly také sirény, několikrát za den jsme se museli schovávat do krytu. Ale postupně se to zřejmě začalo dostávat nějak pod kontrolu a ostřelování ustalo,“ přiblížil Štern, který je ředitelem Českého centra v Tel Avivu.

Velvyslanectví v Tel Avivu je v kontaktu i s dalšími českými občany v Izraeli a zjišťuje mezi nimi zájem o případné další repatriace. Koordinaci evakuačních letů nicméně Česko řeší i s dalšími členskými zeměmi EU.

Během několikahodinové návštěvy v Jeruzalémě se Lipavský setkal se svým protějškem Eli Cohenem a prezidentem Jicchakem Herzogem. Cesta byla do posledních chvil utajovaná z bezpečnostních důvodů.

Lipavský: Česko plně stojí za Izraelem

Šéf české diplomacie do Izraele dorazil v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S izraelskými politiky jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedlo podle ČTK Ministerstvo zahraničí.

Ministr se v Izraeli setkal rovněž s příbuznými seniorky, která byla unesena Hamásem.„Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci, svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem. Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ řekl Lipavský po návštěvě.

Víkendový útok palestinského radikálního hnutí Hamás si vyžádal na 1200 obětí, uvedla v noci na dnešek izraelská veřejnoprávní televize Kan. Dosud izraelské úřady hovořily o tom, že si nejhorší útok za desítky let vyžádal 1000 životů. Další téměř 3 tisíce lidí utrpěly zranění. Při izraelských protiútocích na Gazu, z níž ozbrojenci do Izraele pronikli, zatím přišlo o život kolem 900 lidí. Dalších 4600 utrpělo zranění.

Reklama

Doporučované