Hlavní obsah

Den Ruska v Minecraftu. Propaganda proniká i do videoher pro miliony lidí

Foto: Leonidas Santana, Shutterstock.com

Stavitelskou hru Minecraft po celém světě hrají desítky milionů lidí. I přes ni Rusové šíří propagandu.

Reklama

Ruská propaganda se objevuje i tam, kde byste ji nečekali. Kreml se podle analýzy New York Times snaží získat nové publikum v Minecraftu a dalších populárních hrách nebo internetových diskuzních skupinách.

Článek

Ruská propaganda se šíří i do videoher. Interaktivní hry hrané z pohledu první osoby (POV), jako je Roblox, jsou v Rusku stále populárnější. Podle zprávy amerického deníku New York Times (NYT) se z nich stal i nový nástroj pro prezentaci názorů a propagandy Kremlu.

Propaganda se objevuje zejména ve hrách, které hráčům umožňují navrhovat vlastní světy. Ve hře Minecraft, která patří společnosti Microsoft a měsíčně ji hraje víc než sto milionů lidí, si ruští hráči v posledních měsících například zopakovali bitvu o Soledar, město na Ukrajině nedaleko Bachmutu, které ruské síly dobyly v lednu. Video z této hry zveřejnili na nejpopulárnější sociální síti v zemi, VKontakte.

V červnu uspořádaly známé ruské osobnosti a hudebníci koncert v Minecraftu na oslavu Dne Ruska. Do akce se zapojila i úřednice Jekatěrina Mizulinová, která je šéfkou Ruské ligy pro bezpečnost na internetu. Její matka Jelena působí v horní komoře parlamentu a je významnou spojenkyní prezidenta Vladimira Putina – podle NYT podporuje konzervativní zákony, především ty zaměřené proti LGBTQ+ lidem.

Na internetu lze podle analýzy NYT také dohledat videonávod, podle něhož se hráči Minecraftu naučí postavit stožár s ruskou vlajkou. Stožár pak v herním prostředí ukazoval ruskou vlajku nad krajinou s označením Luhansk, tedy jedné z ukrajinských oblastí, kterou Rusko protiprávně anektovalo.

Prezident společnosti Microsoft Brad Smith už v dubnu oznámil, že bezpečnostní týmy společnosti odhalily ruské snahy „proniknout do některých herních komunit“, a uvedl, že k takovým pokusům dochází v Minecraftu i v diskuzních skupinách na platformě Discord. Není to ale podle něj zásadní problém.

„Válka se vrací do Ruska,“ vzkázal Zelenskyj

Kreml obvinil Kyjev z nedělních dronových útoků na ruskou metropoli. Ten se k odpovědnosti za čin nepřihlásil. Ukrajinský prezident však útoky na území nepřítele označil za „nevyhnutelnou“ a „spravedlivou“ součást války.

„Popravdě řečeno, není to věc, která by nás měla znepokojovat,“ řekl Smith na ekonomické konferenci ve Washingtonu, kterou pořádal zpravodajský server Semafor. „Někde ty informace zveřejňovat budou. Je to pro ně prostě dobrý způsob, jak je dostat do oběhu.“

Oslavy Dne Ruska nebo vojenské přehlídky

Nejde ale jenom o Minecraft. Hráč ruské verze válečné hry World of Tanks si v květnu podle webu Business Insider připomněl 78. výročí porážky nacistického Německa rekonstrukcí přehlídky tanků Sovětského svazu v Moskvě v roce 1945. Video je k dohledání na webu YouTube. Na populární herní platformě Roblox pak jeden uživatel v červnu vytvořil řadu armádních jednotek u příležitosti oslav státního svátku, Dne Ruska.

Tyto hry a přilehlé diskuzní weby jako Discord a Steam se stávají online platformami pro ruskou propagandu, která se tímto způsobem šíří mezi nové, většinou mladší publikum. Podle NYT se Kreml tímto způsobem snaží ospravedlnit válku na Ukrajině.

Hráči v tomto virtuálním světě používají písmeno Z, symbol ruských vojsk, přijímají právně pochybné ruské územní nároky na Krymu a dalších místech. Podle NYT se v rámci ruské propagandy ve videohrách objevují i pokusy očerňovat Ukrajince jako nacisty a obviňovat Západ z konfliktu na Ukrajině.

I Ukrajinci považují nové způsoby šíření ruské propagandy za hrozbu. „Ruská propaganda zkouší nové věci, aby propagovala svůj režim,“ řekl Artem Starosiek, šéf ukrajinské poradenské společnosti Molfar, která analyzuje nebezpečí na internetu.

Její výzkumníci identifikovali více než tucet případů prokremelské propagandy ve hrách Minecraft, Roblox, ruských verzích her World of Tanks a World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare a War Thunder. Téměř všechny vychvalovaly sovětské vítězství nad nacistickým Německem, což je podle NYT téma, které Putin a jeho poradci s oblibou využívají k získání podpory pro válku.

Nové ukrajinské námořní drony

Když přišla válka, ukrajinské námořnictvo za tím ruským značně zaostávalo. Kyjev proto nechal vyvinout nové námořní drony. Teď s nimi útočí na lodě ruské flotily a posiluje svou pozici v Černém moři a na Krymu.

„Herní svět je skutečně platformou, která může ovlivnit veřejné mínění, oslovit publikum, zejména mladé lidi,“ řekla pro NYT Tanya Bekkerová, výzkumnice společnosti ActiveFence, která se zabývá kybernetickou bezpečností a která pro The New York Times několik příkladů ruské propagandy v Minecraftu identifikovala.

Vedoucí týmu společnosti Microsoft pro analýzu hrozeb Clint Watts podle NYT řekl, že ruská polovojenská jednotka známá jako Vagnerova skupina propaguje na platformách Discord a Steam „zhoubné narativy“, které podporují názory Kremlu. Je možné, že se také snažila do armády přilákat nové rekruty, a to zejména v době, kdy si ruské ztráty na frontě vybíraly obrovskou daň.

„Kolosální byznys“

I sám Putin zdůraznil zájem Kremlu o herní průmysl jako o potenciální nástroj k prosazování hodnot. Herní průmysl označil za „kolosální byznys“ a řekl, že hry „by měly být na pomezí umění a vzdělávání“.

„Videohry by měly člověku pomáhat rozvíjet se, pomáhat mu najít sebe sama, měly by ho vychovávat jak v rámci univerzálních lidských hodnot, tak v rámci vlastenectví,“ řekl Putin v Kremlu 19. července letošního roku. Podle místopředsedy vlády, který vystoupil na stejné konferenci, hraje online hry každý čtvrtý Rus.

Rusko se snaží zastavit vývoz obilí ostřelováním přístavů na Dunaji

Po odstoupení od černomořské dohody má Rusko novou taktiku, jak zabránit vývozu obilí z Ukrajiny. Systematicky zaměřuje ostřelování na alternativní cestu přes řeku Dunaj, píše britská BBC.

Rusko potlačuje jakékoli protiválečné informace a videohry podtrhují, jak moc se ruská informační mašinérie přesunula do online světa. Vzhledem k válečnému charakteru mnoha her není překvapivé, že válka na Ukrajině ovlivnila jejich obsah. Existují ale i příklady, kdy se západní společnosti skrze videohry naopak snaží dostat informace k ruskému publiku.

Finské noviny Helsingin Sanomat například ve videohře Counter-Strike vytvořily kanál, kterým se dají šířit fakta o válce zaměřená na ruské publikum, kterému jsou tyto informace běžně upírány. „Mohli bychom v Counter-Strike vytvořit místo, kde by miliony mladých ruských mužů byly nuceny čelit hrůzám války na Ukrajině?“ ptal se deník v interaktivním článku, který je dostupný i v angličtině.

Německá společnost Rockodile pak vytvořila videohru Smrt shora, která simuluje útoky ukrajinských dronů na ruské jednotky. Majitel společnosti se kontroverzním obsahem hry netají a sám ji označil za „propagandistickou hru“.

Web Business Insider v roce 2020 také informoval o tom, že americká armáda byla úspěšná při využívání online her a fór při náboru nových rekrutů.

Reklama

Doporučované