Hlavní obsah

Vlna rezignací naznačuje zlepšení, říká šéf ukrajinského boje s korupcí

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské protikorupční agentury Oleksandr Novikov na kyjevském protikorupčním fóru v roce 2021.

Reklama

I ve válce se daří bojovat proti korupci, tvrdí šéf ukrajinské protikorupční agentury Oleksandr Novikov. Naráží ale prý na lhostejnost vlády. Vlnu rezignací vysokých úředníků z nedávné doby považuje za příslib lepších zítřků.

Článek

V roce 2021 patřila Ukrajina podle organizace Transparency International mezi nejzkorumpovanější země v Evropě. Hůř na tom bylo už jen Rusko. Oleksandr Novikov, šéf ukrajinské protikorupční agentury, se to rozhodl změnit. Jeho funkční období mu ale výrazně ztížila pandemie covidu-19 a poté pak především ruský vpád na Ukrajinu.

Parlament pod rouškou pandemie zrušil povinnost politických stran poskytovat Novikově agentuře finanční zprávy. Transparentnosti nepomohla ani válka. Kvůli nutnosti skrýt veřejné činitele v okupovaných částech Ukrajiny před pozorností ruských sil stát pozastavil fungování registru jejich příjmů.

Novikov chce obojí obnovit, píše list The Guardian. Nutnost funkčního finančního registru podle něj ukázalo hrozící trestní stíhání Viktora Medvedčuka. Kmotr dcery Vladimira Putina a přední prokremelský ukrajinský politik nepřiznal majetek držený na Kypru. Loni ho v zemi uvěznili a pak vyměnili s Ruskem za zajaté Ukrajince.

Obavy z toho, jak na Ukrajině bují korupce, dávají najevo i USA, v současnosti klíčový spojenec Kyjeva. Někteří republikánští kongresmani požadují, aby Ukrajina udělala rozsáhlý audit toho, jak nakládá s miliardami dolarů, které jí Američané poslali.

Novikov ale naráží na lhostejnost ukrajinské vlády, píše The Guardian. Ta totiž promeškala termín 10. ledna, do kterého měla přijmout tříletou protikorupční strategii, jejíž součástí by byly nové požadavky na rekonstrukční projekty.

O korupci na Ukrajině

Rezignace, odvolání, personální změny a také korupční aféry. Ukrajina musí kromě své obrany před ruskou invazí řešit i domácí politické problémy.

„Mám všechny nástroje, které potřebujeme k zajištění transparentnosti, odpovědnosti a integrity při používání těchto peněz – ale ne všechny tyto nástroje jsou zapnuté,“ říká Novikov.

Novikov minulý rok také kritizoval pomalý postup při sestavování seznamu sankciovaných osob. Naznačil, že za tím stojí Andrij Smirnov, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten ale zpoždění vysvětlil právními složitostmi a obvinil Novikova z „šíření drbů“.

Novikov říká, že jen chce, aby se věci dokončily a podařilo se tak zastavit ruský narativ o „Ukrajině jako zkorumpovaném státu“.

Jako domino

Od soboty skončilo na Ukrajině několik vysoce postavených úředníků i regionálních gubernátorů. „Už nebude návratu k tomu, co bývalo v minulosti,“ slíbil Zelenskyj v jednom ze svých pravidelných večerních projevů.

První dílek domina padl s odvoláním náměstka ministra infrastruktury Vasyla Lozinského, protože údajně nafoukl cenu vybavení na zimu, včetně generátorů. Podle nepotvrzených informací The Guardianu je v domácím vězení od té doby, co v jeho kanceláři našli hotovost v hodnotě asi 600 tisíc korun.

Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, poté také opustil svůj post. Vyšetřovali ho, protože k osobním účelům používal SUV Chevrolet Tahoe darovaný společností General Motors pro humanitární účely.

Rozhovor

Neprůstřelná vesta a maska proti chemickému útoku. I to může být výbava nezbytná pro gynekologickou pomoc, říká Lucie Brázdová z Lékařů bez hranic. Mise na Ukrajině zdaleka není její první. „Ale tady se bojím nejvíc,“ říká.

Pověst si poškodilo i ministerstvo obrany. Podle ukrajinských médií jeho oddělení nákupu přeplácelo příděly vojáků, což vyvolalo obavy, že si někdo nezákonně bere provize. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov reagoval tím, že povolal tajné služby, aby prošetřily únik informací, a obvinil kritiky resortu ze snahy „podkopat důvěru v ministerstvo obrany ve velmi kritické době“.

Novikov popisuje Reznikovovu odpověď jako „nevhodnou“. Protikorupční agentura objevila problémy s veřejnými zakázkami na ministerstvu už před třemi měsíci. Dokumenty byly ale před jeho lidmi skryty. Novikov prý upozornil premiéra, aby se tím zabýval.

„Nechápu, proč ministr neoznámil veřejnosti, že se na všech těchto záležitostech pracuje a řeší se to. (V pondělí) jsme poslali ministrovi návrh na odvolání rezignace šéfa oddělení… Doufám, že rozhodnutí odpovědět veřejnosti tímto způsobem nepřišlo od něj, ale že šlo o chybu jeho komunikačního týmu, “ říká.

Podle Novikova ale příval rezignací není důvodem k obavám. Právě naopak ho bere jako náznak lepší budoucnosti pro Ukrajinu. To podpořil nedávný průzkum veřejného mínění ze strany USAid.

Z něj vyplývá, že ve srovnání s rokem 2021 mezi Ukrajinci vzrostl podíl těch, kteří se domnívají, že korupci nelze ospravedlnit. Dříve tento názor zastávalo jen 40 % Ukrajinců, minulý rok jich už bylo 64 %.

Průzkum dále zdůrazňuje, že větší podíl Ukrajinců je připravený se zapojit do protestů proti korupci na národní i místní úrovni. Roste i počet těch, kteří jsou ochotni úplatkářství hlásit.

„Ukrajinci požadují vybudovat kulturu integrity. A prezident na tuto žádost odpověděl,“ říká Novikov.

Zelenskyj, který během své volební kampaně avizoval, že bude bojovat proti korupci, by měl dělat více než doteď, tvrdí Novikov. „Myslím, že jsme na stejné lodi, ale hlavní věcí, na které pracuje, jsou zbraně a diplomatická a finanční podpora pro Ukrajinu. Po zbraních a finanční podpoře je protikorupční. Ano, myslíme si, že jsou to tři pilíře, které potřebujeme, abychom mohli vyhrát.“

Novikov si myslí, že Ukrajina má šanci na změnu díky již podané žádosti o vstup do Evropské unie. „Víme, že pokud všichni souhlasí se všemi opatřeními státního korupčního programu, není to opravdový státní protikorupční program.“

Podle Novikova si Ukrajina brzy v indexu korupce Transparency International polepší. „Korupce je výsledkem desetiletí trvajících pokusů Ruska učinit z nás svou ‚provincii‘,“ tvrdí.

Reklama

Doporučované