Hlavní obsah

Vojáci trpí nevolností, zvracejí. Rusko používá chemické zbraně, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Východoukrajinský Bachmut byl v posledních měsících dějištěm nejtvrdších bitev mezi ruskými okupanty a Ukrajinci.

Reklama

Podle Kyjeva se u ukrajinských vojáků, kteří drží pozice u města Bachmut, začaly po ruském dělostřeleckém útoku objevovat příznaky vystavení účinku chemických zbraní.

Článek

Kyjev obvinil ruskou armádu z toho, že na ukrajinské jednotky útočí chemickými zbraněmi.

Podle mluvčího ukrajinských ozbrojených sil Rusko ve směru na Bachmut aktivně používá chemické zbraně. Informoval o tom server Kyiv Post.

U ukrajinských vojáků se prý po dělostřeleckém útoku na ukrajinské pozice u donbaského města Bachmut začaly projevovat příznaky vystavení účinku chemických zbraní, včetně nevolnosti, zvracení a v několika případech i ztráty vědomí.

„Při dělostřeleckém bombardování používají chemickou látku zvanou lewisit,“ uvedl ve videu zveřejněném na sociálních sítích Oleksij Dmytraškovskij, který je mluvčím obranných sil Tavrijského směru.

Podle Dmytraškovského je identifikace lewisitu coby použité chemické zbraně zatím pouze předběžná a důkazy o použití chemických zbraní nyní vyhodnocují odborníci.

Více o dění na Ukrajině:

„Útok na Záporožskou jadernou elektrárnu by měl nesmírný ekologický a zdravotní dopad a pocítil by ho celý svět,“ řekl šéf vojenského výboru NATO. Rusko a Ukrajina se mezitím navzájem obviňují z příprav bezprostředního úderu.

Dmytraškovského výrok se v úterý začal rychle šířit ukrajinskými médii, dosud se ho ovšem nepodařilo nezávisle ověřit.

„Týmy ukrajinské armády pro obranu proti chemickým zbraním trénují na potenciální hrozbu nepřetržitě od začátku ruské invaze na Ukrajinu,“ tvrdí ukrajinský záložník, se kterým se spojil Kyiv Post.

Ukrajinské jednotky podle něj vždy považovaly ruský chemický útok za reálnou možnost. Jeho samotného prý údajný chemický útok nepřekvapil.

Lewisit je organickou sloučeninou arsenu. Poprvé byl použit v bojích během první světové války.

Reklama

Doporučované