Hlavní obsah

Voják u Bachmutu našel v ruském dronu motor z Česka. BIS jde po přeprodejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @slovyanskasil, Seznam Zprávy

Motor z ruského dronu Lancet. Po odstranění lepicí pásky voják objevil nápis „Vyrobeno v České republice“.

Reklama

aktualizováno •

Motor podle značení vyrobila česká firma Model Motors. Ta se hájí, že Rusům nic neprodává. Dle českých tajných služeb součástku získala tamní armáda přes přeprodejce z jiných zemí. Rusové se takto sankce pokoušejí obejít často.

Článek

Ukrajinský voják, který vystupuje pod jménem „Tvůj přítel Stus“ a říká o sobě, že slouží u 93. mechanizované brigády, sdílel na twitteru fotografie ruského bezpilotního letounu Lancet sestřeleného u Bachmutu. Pozornost vyvolal zejména motor, který podle nápisu vyrobila česká firma.

Značku české firmy Model Motors objevil poté, co z dronu odstranil vrstvu lepicí pásky. „Bez tohoto motoru by dron prostě neletěl, tato společnost proto nese velkou vinu za naše zabité lidi,“ napsal muž na sociální síti. Na jeho nález upozornil například server The Kyiv Independent.

„Lancety (bezpilotní drony, které ruská armáda pravidelně využívá jak pro průzkum, tak pro údery, pozn. red.) nám způsobují spoustu problémů, ničí naši palebnou sílu a naše lidi. Vidět komponenty vyrobené členskou zemí NATO v ruských dronech je přinejmenším podivné a k naštvání,“ podotkl.

Tuzemská firma se ale brání: Podle jejích slov jsou pouze malou společností, která vyrábí modelářské motory a povolení dodávat je do zbraní nevlastní.

A za pravdu jí dávají i zjištění českých tajných služeb - podle nich Rusové součástky využitelné pro zbraně nakupují i od českých firem za pomocí sítě schránkových společností. Až ty následně zboží, které ruský průmysl nedokáže vyrobit, dodávají Putinově armádě.

„Naše společnost nikdy nedodávala motory do ruských zbraní. Celou situaci už asi rok řešíme s českými zainteresovanými úřady, aby se podařila rozkrýt cesta, kterou se do Ruska, potažmo do těchto zbraní, motory dostaly,“ uvedla firma na dotaz Seznam Zpráv.

„Naše motory se vyváží do celého světa a přes nějakou třetí osobu nebo firmu se to zřejmě přeprodalo až do Ruska. Mohu vás ubezpečit, že tento typ motorů nevyrábíme a nikomu neprodáváme již nejméně rok,“ doplnila s tím, že součástka se do Ruska pravděpodobně dostala z východních států, například z Tchaj-wanu.

Jak připomíná deník The Kyiv Independent, součástky evropské výroby se navzdory sankcím do ruských továren dostávají běžně: právě přes třetí země. The Washington Post pak upozornil, že poslední záznamy ukazují obrovský nárůst obchodu s díly pro drony, letadla a bomby mezi Ruskem a Kyrgyzstánem.

Po prostřednících jde BIS

Několik kyrgyzských společností, které byly podezřelé z napomáhání Rusku při obcházení sankcí, bylo zhruba před dvěma týdny sankcionováno ze strany USA. Evropská unie v té době také přijala nové sankce proti Íránu, které zakazují do země vyvážet součástky běžně používané při konstrukci útočných dronů.

Případu české modelářské firmy se podle zdrojů Seznam Zpráv věnují i české tajné služby, které se pokoušejí dohledat cestu, jakou se do Ruska součástky dostaly. Pracují s tím, že český výrobce nemohl vědět, že jeho součástky skončí ve vojenských dronech.

Konkrétní pátrání ale BIS komentovat nechce. „Obchodům, kde existuje podezření na porušování embarga, věnujeme maximální pozornost. Konkrétní případy nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí kontrarozvědky BIS Ladislav Šticha.

Není to přitom první případ. Dokládá to pátrání organizace Conflict Armament Research (CAR), která za podpory Evropské unie zkoumá zbytky válečného materiálu nalezeného na bojištích.

Foto: CAR

Dron Granat-2, jehož motor vyrobila pardubická firma pro modeláře.

Ukrajinci ukořistí jen malou část dronů, které ruské síly používají. Pohon s českým původem ale experti zjistili i u dalšího stroje. V listopadu 2018 ho kyjevské vládní síly zajistily poblíž obce Čermalyk v Doněcké oblasti ovládané tehdy takzvanými ruskými separatisty, reálně armádou vyzbrojovanou Rusy.

Šlo o dron typu Granat 2. Ty vyrábí ruská firma Izhmash Unmanned Systems, od níž je nakupuje i ruská armáda. Odborníci z CAR v dronu i tenkrát našli český motor od pardubické firmy Model Motors. A i tehdy šlo dle výrobce o roky nevyráběnou verzi. Je tak pravděpodobné, že se Rusové předzásobili.

Operace, jejímž cílem je získat vojensky využitelný materiál, dle expertů v části případů řídí přímo ruské tajné služby. Kvůli vysokým válečným ztrátám techniky, kterou nedokáže ruský průmysl nahrazovat, se dá očekávat, že tyto snahy se budou stupňovat.

Neprůhledná cesta německého motoru přes českou firmu ve vlastnictví Rusů

  • Jak funguje propašování součástek pro armádu do Ruska, dokázali zdokumentovat experti CAR na příkladu dalšího motoru. Poháněl pak bezpilotní prostředek, který Ukrajinci ukořistili v roce 2017 u přístavního města Mariupol.
  • Dron s dvoumetrovým rozpětím křídel a kamerami obsahoval motor německé firmy 3W-Modellmotoren Weinhold, která je normálně prodává modelářům.
  • Předtím ho koupila karlovarská firma řízená Rusem napojeným na bezpečnostní složky Kremlu. Ta už dnes neexistuje. Až od ní následně putoval do Ruska.

BIS se podařilo jednu z podobných „zásobovacích“ operací překazit. Kontrarozvědka podle zdrojů reportérů stála za operací, která loni a předloni zabránila ve vývozu nebezpečných chemikálií.

České firmy s ruskými majiteli je směřovaly k ruské společnosti blízké tamní tajné službě FSB. Sloužit mohou i k výrobě nervově paralytické látky novičok, kterou Kreml používá k likvidaci svých kritiků. Ve spolupráci s BIS pak provedli razii i Němci, přes něž se Rusové také pokoušeli látky získat.

Reklama

Doporučované