Hlavní obsah

Von der Leyenová chce i podruhé do čela Evropské komise

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ursula von der Leyenová na archivním snímku z Prahy.

Reklama

Někdejší ministryně ve vládách Angely Merkelové stojí v čele unijní exekutivy od roku 2019.

Článek

Současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se bude ucházet o druhý pětiletý mandát. Podle německé agentury DPA získala nominaci své mateřské Křesťanskodemokratické unie (CDU).

„Přijala jsem dnes uvědomělé a uvážené rozhodnutí: chci usilovat o druhý mandát,“ citovala političku agentura AFP.

Samotnému oznámení předcházely týdny dohadů, kdy se spekulovalo i o tom, že by mohla zamířit do Severoatlantické aliance, kde by vystřídala současného generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Sama von der Leyenová o svých dalších plánech mlčela.

Země sedmadvacítky čekají v červnu volby do Evropského parlamentu a poté se bude řešit složení Evropské komise.

Pětašedesátiletá rodačka z Bruselského regionu je vůbec první ženou, která v jejím čele stanula. Má za sebou bohatou politickou kariéru, během níž řídila ve vládách někdejší spolkové kancléřky Angely Merkelové hned tři resorty - pro rodinu, práce a také obrany.

Během čtyř let v čele Komise sklidila kritiku například za zdlouhavé a neprůhledné zajišťování vakcín proti covidu-19. Její image naopak vylepšilo vystupování během ukrajinské krize, kdy se už začátkem dubna 2022 vypravila vlakem do Kyjeva bránícího se ruské agresi.

Jak Seznam Zprávy psaly už dříve, jediným, kdo by její plány na pokračování mohl opravdu ohrozit, je protikandidát, který by získal silnou podporu. Koncem roku se skloňovalo jméno francouzského eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona, který se projevuje ambiciózně. Jeho kandidatuře by však musela nejspíš předcházet dohoda na úrovni Francie-Německo, ta podle všeho zatím není na jednacím stole.

Jak se vybírá předseda Evropské komise

Kandidáta na post předsedy či předsedkyně Komise navrhují vedoucí představitelé členských států v Evropské radě s přihlédnutím k výsledkům voleb do Evropského parlamentu. Ke svému zvolení potřebuje kandidát podporu většiny poslanců Evropského parlamentu.

Nově zvolený předseda či předsedkyně vybere na základě návrhů ze zemí EU kandidáty na místopředsedy a komisaře. Seznam kandidátů pak musí schválit vedoucí představitelé členských států v Evropské radě.

Každý kandidát musí vystoupit před Evropským parlamentem, předložit svou vizi a odpovědět na položené otázky. Parlament poté hlasuje o tom, zda přijmout kandidáty jako tým. Ti jsou pak jmenováni Evropskou radou.

Funkční období současné Komise skončí 31. října 2024.

Reklama

Doporučované