Hlavní obsah

Vraždy, jež otřásly Brazílií, zosnoval šéf rybářské mafie, tvrdí policie

Foto: NurPhoto, Getty Images

Snímek z loňského protestu na podporu zavražděné dvojice.

Reklama

Brazilské úřady v neděli oznámily další obvinění v případu vražd britského novináře Doma Phillipse a brazilského aktivisty Bruna Pereiry v brazilské Amazonii. Oba stíhaní muži mají vazbu na ozbrojený rybářský kartel.

Článek

Téměř rok od zmizení Doma Phillipse a Bruna Pereiry obvinily brazilské úřady údajného vůdce „nadnárodní zločinecké organizace“, který stál za jejich vraždou. V neděli o tom informovala brazilská stanice O Globo.

Britský novinář Phillips a brazilský ochránce přírody a bojovník za práva původních obyvatel Pereira zmizeli 5. června loňského roku. Speciální jednotky, které je v Amazonii hledaly, objevily jejich těla až o 11 dnů později – 16. června.

Dvojice se vydala do obávaného Vale do Javari natočit reportáž. Region je nechvalně proslulý velkou mírou kriminality související s nezákonnou těžbou nerostných surovin i dřeva, ilegálním pytláctvím, rybolovem a všudypřítomným obchodem s drogami. Právě snaha zjišťovat informace o těchto aktivitách se stala dvojici osudnou a při cestě zpět byli zavražděni.

V předvečer ročního výročí jejich zmizení přišly brazilské úřady s dalším zjištěním, kdo za jejich likvidací stál.

Ze zosnování vraždy a ukrytí obou těl je obviněný Ruben Dario da Silva Villar, přezdívaný „Kolumbie“. Toho úřady považují za lídra nadnárodní a nelegální rybářské sítě fungující na pomezí Brazílie, Kolumbie a Peru. Ozbrojená skupina v čele se Silvou Villarem operuje především na chráněném území původních obyvatel, kde nezákonně loví ryby a následně je prodává ve městech za hranicemi (na území Kolumbie a Peru).

Případ z roku 2022: Phillips a Pereira

Sedmapadesátiletý Phillips, spolupracovník britského deníku The Guardian, a jednačtyřicetiletý Bruno Pereira, odborník brazilské vládní agentury pro záležitosti původních obyvatel (Funai), spolu cestovali lodí po odlehlém údolí Javari na západě Amazonie a vedli rozhovory pro knihu o ochraně životního prostředí.

Dalším obviněným je rybář Janio Freitas de Souza. V policejních dokumentech je popisovaný jako „pravá ruka“ Silvy Villara v osadě Sao Rafael, odkud zavražděná dvojice krátce před smrtí vyrazila.

Přestože Souza při loňském výslechu na policii uvedl, že Silvu Villara znal „od vidění“, vyšetřovatelé zjistili, že jen mezi loňským 1. červnem (dnem, kdy Phillips a Pereira dorazili do Javari na čtyřdenní výpravu) a 6. červnem (dnem po jejich vraždě) si 419krát telefonovali.

Zločinecká organizace tak podle policistů Phillipse i Pereiru sledovala už v době před vraždou.

Policejní dokumenty také odkazují na skutečnost, že na Phillipsově paměťové kartě, kterou vyšetřovatelé objevili, našli fotografii britského novináře, jak mluví právě se Souzou. Snímek byl pořízený těsně před vraždou v blízkosti místa činu.

Brazilská média již dříve informovala, že především Pereira čelil kvůli práci v regionu, kde pomáhal 26 domorodým kmenům monitorovat a chránit jejich půdu, už delší dobu vyhrožování.

Vale do Javari

Region Vale do Javari patří do brazilského státu Amazonas. Jedná se o domov nejpočetnější komunity domorodých obyvatel světa, kteří žijí v naprosté izolaci. Zároveň jde o jedno z nejnebezpečnějších území v Brazílii, které se potýká s nezákonnou těžbou nerostných surovin i dřeva, ilegálním pytláctvím a rybolovem a všudypřítomným obchodem s drogami.

Nezapomenout

V pondělí je to přesně rok, co novinář Phillips a aktivista Pereira zmizeli. Především přes sociální sítě je proto na tento den svoláno několik připomínkových akcí po celé Brazílii (Rio de Janeiro, Salvador, Brasília) i v britském Londýně.

V souvislosti s případem vraždy, který otřásl nejen brazilskou, ale mezinárodní komunitou ochránců přírody a původních obyvatel, již dříve tamní úřady zadržely tři nelegální rybáře. Ti v současnosti čekají na případný soudní proces, uvádí britský deník The Guardian.

Amarildo da Costa se k účasti na dvou vraždách již přiznal. Policie ho zadržela poté, co u něj našla pouzdro od zbraně a náboje z použité brokovnice. Dalšími zadrženými a podezřelými jsou jeho bratr Orseney a Jeferson da Silva Lima.

Nové dokumenty také uvádějí, že právě Amarildo da Costa, který se k zločinu přiznal, loni v červenci určitou dobu sdílel celu společně se Silvou Villarem. Toho úřady zajaly kvůli podezření z křivé výpovědi.

„Policii se podařilo v cele nahrát jejich konverzaci, ve které lídr skupiny apeloval na Costu, aby úřadům neprozradil, že to byl on, kdo poskytl munici, která byla při vraždě použitá,“ dodává Globo.

Reklama

Doporučované