Hlavní obsah

Vyhnání z ráje? Bali si stěžuje na přibývající výtržnosti Rusů a Ukrajinců

Foto: Denis Moskvinov, Shutterstock.com

Ženy z Bali v tradičních oděvech. Ilustrační snímek.

Reklama

Úřadům na Bali vadí návštěvníci z Ruska a Ukrajiny, kteří nedodržují zákony a tropí výtržnosti. Případů podle nich v poslední době přibývá. Regionální vláda proto chce, aby Indonésie zpřísnila vízovou politiku.

Článek

Indonéský ostrov Bali je celosvětově vyhledávanou destinací a dlouhodobě je oblíbený také mezi ruskými občany. Od začátku invaze na Ukrajinu se ostrov stal cílem tisíců Rusů, ale také Ukrajinců prchajících před válkou.

Úřady na Bali však již přestávají mít pro návštěvníky z těchto zemí pochopení. Podle nich se Rusové a Ukrajinci čím dál častěji stávají aktéry různých společenských incidentů a zároveň přibývá případů osob, které překročily povolenou délku pobytu a začaly na ostrově nelegálně pracovat.

Vyzvaly proto ke zpřísnění indonéské vízové politiky. Dosud občané Ruska a Ukrajiny získávají po příletu do země vízum automaticky.

Ukrajinská komunita na Bali kroky úřadů kritizuje. Podle ní totiž za většinou incidentů stojí občané Ruska, a nikoli Ukrajiny.

Napovídaly by tomu i počty návštěvníků z obou zemí. Během roku 2022 ostrov navštívilo asi 58 tisíc Rusů a dalších 22 500 přijelo jen v lednu letošního roku. Více turistů dorazilo na Bali už jen z Austrálie. Oproti tomu Ukrajinců loni přijelo jen asi 7 tisíc, letos v lednu pak dalších 2500, vypočítává americká CNN.

Život mimo vlast

Když Vladimir Putin loni v září vyhlásil částečnou mobilizaci, pro čtyřiadvacetiletého Lva Kudrjakova šlo o poslední pobídku k tomu, aby rodnou zemi opustil.

„Kdykoli dostaneme zprávy o cizinci, který se chová špatně, je to téměř vždy Rus,“ řekl CNN místní policista ve městě Kuta, který si kvůli citlivosti celé záležitosti nepřál být jmenován. „Cizinci přijíždějí na Bali, ale chovají se, jako by byli nad zákonem. Bylo to tak vždycky a teď to musí konečně přestat,“ dodal.

Na Bali jsou výtržnosti a nevhodné chování turistů častým jevem. Zdá se však, že místní úřady jsou připraveny udělat z Rusů a Ukrajinců odstrašující příklad i pro ostatní návštěvníky.

„Proč právě tyto dvě země? Protože jsou ve válce, tak se sem hrnou,“ řekl minulý týden guvernér Bali Wayan Koster na tiskové konferenci.

Bali bylo mezi ruskými turisty oblíbené již před válkou, avšak po začátku invaze a následné mobilizaci se stalo ještě atraktivnějším.

Ostrov je zajímavý právě i díky indonéské vízové politice. Cizinci mohou při příjezdu zažádat o vízum na 30 dní, které může být prodlouženo až na 60 dnů. Turistická víza však nedovolují cizincům legálně pracovat. Podle indonéských úřadů bylo v minulých měsících vyhoštěno několik ruských občanů právě kvůli porušení pracovního zákazu.

„Nejsou tu žádní ruští vojáci“

Ukrajinskou komunitu zprávy o možné změně vízových pravidel zaskočily. Její členové na ostrově často žijí z úspor a každých šedesát dnů zemi opustí a znovu se obratem vrátí, aby nepřekračovali maximální dobu pobytu.

„Bali je dobré místo,“ říká Ukrajinec jménem Dmytro. „Je tu krásně, počasí je skvělé a pro Ukrajince je to bezpečné místo – bývají tu velké skupiny Rusů, ale nejsou tu žádní ruští vojáci.“

„Je skličující, že Ukrajinci jsou řazeni do stejné kategorie jako Rusové. Rusové jsou druhou největší turistickou skupinou na Bali a když si přečtete zprávy, uvidíte, jak často porušují místní zákony a nerespektují zdejší kulturu a tradice. Proč by tedy měli za ně trpět Ukrajinci?“ dodává.

Ukrajinský konzulát na Bali v prohlášení pro CNN uvedl, že k letošnímu únoru bylo na ostrově asi 8500 ukrajinských občanů, kteří měli různá dočasná či trvalá vízová povolení.

„Ukrajinci v tuto chvíli nejezdí na Bali na dovolenou. Po napadení naší země jezdí Ukrajinci na Bali většinou kvůli bezpečí rodiny a jedná se převážně o ženy,“ uvedl mluvčí konzulátu Nyoman Astama.

Ruská ambasáda v Jakartě na žádost americké stanice o komentář nereagovala.

Indonéská vláda o žádosti z Bali zatím nejednala. „Důkladně to probereme s dalšími zúčastněnými stranami,“ prohlásil v pondělí indonéský ministr cestovního ruchu Sandiaga Uno.

Reklama

Doporučované