Hlavní obsah

Z ruské trestanecké kolonie zpět na palubovku. Grinerová si užila návrat

Foto: Profimedia.cz

Brtittney Grinerová v pátečním zápase WNBA.

Reklama

Spojené státy před několika měsíci vyměnily basketbalovou superstar Brittney Grinerovou, která byla v Rusku odsouzena na devět let, za obchodníka se smrtí Viktora Buta. Basketbalistka teď znovu nastoupila k soutěžnímu zápasu.

Článek

Americká basketbalistka Brittney Grinerová si poprvé od svého propuštění z ruského vězení zahrála v ligovém zápase. Hráčka se ukázala v ženské WNBA po téměř dvou letech a její páteční zápas za Phoenix Mercury byl velmi emotivním návratem.

Grinerovou loni propustilo Rusko v rámci výměny vězňů za známého obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Basketbalistka byla v srpnu odsouzena na devět let za pašování cigaretové náplně s hašišovým olejem.

Hráčka se objevila v zápase americké ligy WNBA přesně po 579 dnech, když se Phoenix Mercury v pátek utkal s Los Angeles Sparks u příležitosti zahájení sezony v Kalifornii. Mezi jejími příznivci v aréně LA nechyběla ani americká viceprezidentka Kamala Harrisová, píše web France24.

Kdo je Brittney Grinerová?

Brittney Yevette Grinerová, asi nejlepší basketbalistka všech dob, se nikdy s ničím nepárala. Stejně jako tahle 206 cm vysoká žena umí řádit pod košem, sdílí, klidně i veřejně, své názory a postoje.

Dvojnásobná olympijská medailistka Grinerová udělala dojem při svém návratu, když hned na začátku utkání zaznamenala čtyři body a Phoenix skočil do vedení 7:0. „Byl to dobrý pocit,“ řekla Grinerová v krátkém rozhovoru po první čtvrtině. „Bylo to opravdu dobré. Bylo to, jako když jsem hrála naposledy.“

Dvaatřicetiletá basketbalistka nakonec zaznamenala 18 bodů a šest doskoků, nedokázala však zabránit prohře Phoenixu. Výsledek však byl v tomto případě skoro až druhořadou událostí u příležitosti, kterou trenérka Phoenixu Vanessa Nygaardová popsala jako „den radosti“.

Vřelé uvítání

„Celou minulou sezonu jsem každou tiskovou konferenci zahajovala tím, kolik dní už je pryč,“ řekla Nygaardová v předzápasovém rozhovoru. „A až do dne, kdy jsme ráno dostali zprávu, že je na cestě domů, nikdo nevěřil, že se to stane,“ dodala.

„Jsem tak ráda, že je doma. Je zázrak, že je tady a každý, kdo uvidí tento zápas, bude svědkem zázraku, že se vrátila z ruského vězení a znovu hraje basketbal ve WNBA,“ řekla Nygaardová před zápasem.

Krátce před úvodním rozskokem poděkovala viceprezidentka Kamala Harrisová hráčkám Phoenixu za to, že případ Grinerové nebyl zapomenut. „Děkuji vám za všechno, co jste pro podporu Brittney udělali, protože vím, že to bylo drsné,“ řekla Harrisová na adresu šatny.

Šéfka odborového svazu hráčů WNBA a útočnice Sparks Nnemkadi Ogwumikeová poděkovala Harrisové a Bidenově administrativě za pomoc při zajištění propuštění Grinerové. „Dnes večer je to hra, ale také slavíme návrat jedné z nás,“ řekla Ogwumikeová.

Superstar WNBA se vrátila do USA z ruské trestanecké kolonie na začátku prosince a teď začala psát o tom celém „dobrodružství“ knihu, která má vyjít na jaře 2024. Dosud nepojmenovaná monografie Grinerové zavede čtenáře na její cestu od olympijské vítězky až k vězenkyni a rukojmí ruského režimu, jenž v době jejího zatčení zahájil brutální válku proti Ukrajině.

Reklama

Doporučované