Hlavní obsah

„Zabránili jsme genocidě.“ V Haagu se bude řešit, zda je tvrzení Moskvy pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní soud v Haagu bude řešit významnou právní bitvu. Začne totiž projednávat případ, který se soustředí na tvrzení Moskvy, že invaze na Ukrajinu byla provedena s cílem zabránit genocidě.

Článek

Ukrajina a Rusko se v pondělí utkají na půdě Mezinárodního soudu v Haagu. Po více než roce a půl se k soudcům dostane případ, který se soustředí na tvrzení Moskvy, že invaze na Ukrajinu byla provedena s cílem zabránit genocidě, píše server Urimuri.

Ukrajina se obrátila na nejvyšší soud OSN jen několik dní po začátku ruské invaze 24. února loňského roku. Kyjev tvrdí, že Rusko zneužívá mezinárodní právo, když tvrdí, že invaze byla oprávněná.

Ruští představitelé nadále obviňují Ukrajinu ze spáchání genocidy. Tu úmluva OSN z roku 1948 definuje jako zločiny spáchané „s úmyslem zcela nebo zčásti zničit národnostní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou“.

Rusko chce, aby byl případ zamítnut, a vznáší námitku proti jurisdikci Mezinárodního soudního dvora. Slyšení, která mají trvat do 27. září, se nebudou zabývat podstatou případu a místo toho se soustředí na právní argumenty ohledně jurisdikce. Moskva totiž tvrdí, že to, co dělá Ukrajina, je nelegální vojenská akce.

Ukrajina už jednu překážku překonala. Soud v březnu loňského roku rozhodl v předběžném rozhodnutí v její prospěch. Na jeho základě soud nařídil Rusku, aby okamžitě ukončilo vojenské akce na Ukrajině.

Během slyšení soud vyslechne také dalších 32 států. Ty podporují argument Ukrajiny. Tedy to, že soud má pravomoci posunout případ dál.

„Vypadá to poměrně pozitivně, že soud shledá svou jurisdikci,“ řekla pro agenturu Reuters Juliette McIntyreová, lektorka práva na Jihoaustralské univerzitě a pozorovatelka MTS.

Ačkoliv Rusko dosud ignorovalo veškeré příkazy, aby zastavilo své vojenské akce, soud nemá možnost svá rozhodnutí vymáhat. Podle odborníků by případné rozhodnutí ve prospěch Ukrajiny mohlo být důležité pro případné budoucí nároky na reparace.

„Pokud soud shledá, že pro ruské činy neexistovalo zákonné ospravedlnění podle Úmluvy o genocidě, může toto rozhodnutí založit budoucí nárok na odškodnění,“ řekla McIntyreová.

Reklama

Doporučované