Hlavní obsah

Západ zavádí sankce. Indický dovoz ruské ropy mezitím trhá rekordy

Foto: StockStudio Aerials, Shutterstock.com

Většina ropy z Ruska do Indie putuje po moři. Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco se západní státy snaží zbavit závislosti na ruské ropě, její dovoz do Indie v únoru překonal rekord. Rusko tak je nevětším dodavatele „černého zlata“ do Indie.

Článek

Dovoz ruské ropy do Indie v únoru překonal rekord. Informuje o tom ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti s odkazem na statistiky indického ministerstva obchodu. Podle agentury nakoupila Indie 6,3 milionu tun ruské ropy. O měsíc dříve nákup ruské ropy činil pouze šest milionů tun.

V přepočtu na barely se nákupy zvýšily z 1,48 milionu na 1,55 milionu denně. Pohledem peněz to znamená, že Indie za ruskou ropu za měsíc utratila už 3,35 miliardy dolarů (71,7 miliardy korun). I to představuje rekord.

V době, kdy se západní státy snaží zbavit závislosti na ruské ropě a uvalují sankce na ruské zboží, Indie odebírá od Ruska už víc než čtvrtinu veškeré nakoupené ropy. Rusko je tak jejím s velkým náskokem největším dodavatelem. Druhý je Irák, který se na indickém dovozu podílí asi šestinou.

Indicko-ruské vztahy se s vypuknutím války na Ukrajině nijak zásadně neotřásly. Vláda v Novém Dillí se snaží balancovat mezi Západem a Ruskem. Minimálně třikrát dala najevo, že ruskou invazi sice nehodlá oficiálně podpořit, ale ani odsoudit.

Neutralita je přitom pro Indii nepříjemný kalkul. Na jednu stranu sice udržuje dlouholeté přátelství s Ruskem, na straně druhé ale má obavy z jeho spojence – Číny. Obě země mají územní spory. Právě kvůli tomu se Indie snaží udržovat i dobré vztahy se Spojenými státy (více zde).

Ruská ropa pro Indii a Čínu

Když EU zavřela dveře ruským dodávkám ropy, udělala tím službu přinejmenším dvěma velmocím. Ruská ropa vytěžená v arktické oblasti našla domov v Číně a Indii, které si nepopulární zboží navíc dopřávají s výraznými slevami.

Indie má v balancování dlouhou tradici. Země se snažila vyhnout zapletení do jakéhokoli konfliktu supervelmocí už během studené války. Přesto jsou zřejmé primárně pozitivní vztahy s Ruskem.

To ukazuje i setkání ministrů obrany obou zemí na pozadí jednání Šanghajské organizace pro spolupráci v Dillí. Indický ministr Rádžnát Singh a jeho ruský protějšek Sergej Šojgu v pátek zopakovali svůj závazek posílit partnerství v oblasti obrany, jak oznámila indická vláda v prohlášení, ze kterého cituje agentura Reuters.

Rusko je pro Indii nejdůležitějším dodavatelem vojenského materiálu. V minulosti jí prodalo stíhačky, tanky, jaderné ponorky i letadlovou loď, připomíná agentura.

Reklama

Doporučované