Hlavní obsah

Záplavy v Somálsku: 700 000 evakuovaných. Další milion a půl lidí potřebuje pomoc

Desítky mrtvých, statisíce bez domova a přes milion lidí v nouzi mají na účtě záplavy v Somálsku.Video: Jan Marek, Matyáš Michálek, AP

 

Reklama

Přívalové deště na východě Afriky mají již pět desítek obětí. Somálské úřady dále evakuovaly na 700 000 lidí. Na humanitární pomoc však čeká přes půl druhého milionu tamních obyvatel.

Článek

„Padesát lidí při katastrofě zahynulo, dalších 687 235 lidí bylo nuceno opustit své domovy,“ prohlásil Mohamud Moalim Abdullahi, ředitel Somálské agentury pro řízení katastrof, na pondělní tiskové konferenci.

Region pro svůj vzhled na mapě přezdívaný „roh Afriky“ sužují silné přívalové deště. Způsobené jsou mimo jiné meteorologickým jevem El Niño. Vydatné deště se očekávají přibližně do pátku.

„S očekávanými nadprůměrnými srážkami, které by měly trvat až do konce roku 2023, se tato již vážná humanitární situace ještě zhorší, když se předpokládá, že 4,3 milionu lidí, čtvrtina populace, bude do konce roku 2023 čelit hladovění na úrovni krize nebo horší,“ dodala humanitární organizace World vision pro Al Jazeeru.

„Roh Afriky“ je považován za jeden z regionů, které jsou nejvíce ohroženy klimatickou změnou a s ní související chudobou.

Reklama

Doporučované