Hlavní obsah

Záporožská jaderná elektrárna se vymkla kontrole. Drábová uklidňuje

Foto: Shutterstock.com

Snímek chladicích věží jaderné elektrárny v Záporoží.

Reklama

aktualizováno •

Situace v největší evropské jaderné elektrárně se „zcela vymkla kontrole“, jak řekl podle AP šéf orgánu OSN pro atomovou energii Rafael Grossi. Rusové podle něj v Záporožské elektrárně nedodržují principy jaderné bezpečnosti.

Článek

Rusy okupovaná jaderná elektrárna v Záporoží na Ukrajině je podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho v „paradoxní situaci“. Kontroluje ji Rusko, zatímco v běhu ji udržuje ukrajinský personál, což vytváří nevyhnutelné tření a údajně i násilí.

MAEE je podle něj s pracovníky jen ve velmi omezeném kontaktu a organizace si mimo jiné není jistá, jestli má vůbec elektrárna dostatek materiálu, náhradních dílů a zařízení pro bezpečný provoz.

„Každý princip jaderné bezpečnosti byl porušen. V sázce je něco, co je extrémně vážné a extrémně nebezpečné,“ řekl Grossi v rozhovoru s AP. Situace podle něho absolutně není pod kontrolou, a proto vyzývá Rusko i Ukrajinu, aby rychle povolily expertům MAAE, aby přijeli na místo a „předešli jaderné katastrofě“.

„Nejsme si jistí, jestli tam mají všechno, co potřebují,“ uvedl Grossi s odkazem na údajné přerušení zásobování elektrárny. MAAE také podle něj potřebuje provést „velmi důležitou inspekci“, aby se ujistila, že jaderný materiál je dobře zabezpečený. „A takového jaderného materiálu, který potřebuje zkontrolovat, je tam hodně,“ dodal.

„Když si to dáte dohromady, máte celý katalog věcí, které by se nikdy neměly v žádném jaderném zařízení stát,“ kritizoval ruskou okupaci Grossi. „A to je i důvod, proč jsem od prvního dne trval na tom, abychom se tam mohli dostat a provést bezpečnostní kontrolu a opravy, jako jsme to už udělali v Černobylu,“ dodal.

„Pokud jde o situaci v Záporožské elektrárně, tak se tam neděje nic, co by se nedělo od 4. března, kdy ji Rusové obsadili,“ okomentovala výroky Grossiho na twitteru šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Grossi má nicméně podle ní pravdu, „situace je nepřijatelná, ne však kvůli radiaci. Ta zůstává normální,“ dodala.

Později také uvedla: „Záměry Ruska ohledně Záporožské elektrárny zůstávají nejasné. Rusáci využívají dělostřelecké jednotky rozmístěné v areálu a okolí k palbě na ukrajinské pozice na západním břehu Dněpru. Dá se to nazvat jaderným terorismem.“

Rusko elektrárnu v Záporoží obsadilo na začátku března. Na rozdíl od té v Černobylu se ji ale Ukrajincům nepodařilo vybojovat zpět.

Reklama

Doporučované