Hlavní obsah

Tanky, rakety, drony. Zelenskyj po Evropě získal další nálož zbraní

Foto: Profimedia.cz

Francie dodá Kyjevu lehké tanky typu AMX-10 RC. Na snímku tento typ tanku během cvičení v Cahors.

Reklama

aktualizováno •

Dlouho váhavé Německo pošle Ukrajině významnou zbrojní pomoc, pomoc výrazně navyšuje i Francie a Velká Británie dodá stovky dalších raket. Se snahou o vybudování „stíhačkové koalice“ ale Zelenskyj neuspěl.

Článek

Ukrajinské vyzbrojování nabírá před chystaným začátkem jarní ofenzivy obrátky. Rychlé turné prezidenta Volodymyra Zelenského po evropských metropolích přineslo jednoznačný úspěch a poznání, že postoj Evropanů ze západní části kontinentu k válce na Ukrajině se mění – jasné odhodlání porazit ruského agresora už zaznívá i z Paříže či Berlína.

„V nadcházejících týdnech Francie vycvičí a vybaví několik ukrajinských praporů desítkami obrněných vozidel a lehkých tanků,“ oznámili společně po nedělní schůzce prezidenti Ukrajiny a Francie. Paříž dodá zejména lehké a rychlé tanky AMX-10 RC. Některá z těchto vozidel jsou již od počátku jara na bojišti.

V úterý pak agentura Nexta informovala, že francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil Ukrajině i dodávku raket dlouhého doletu SCALP, které jsou francouzskou verzí britských Storm Shadow, jimiž už Ukrajinci disponují.

Co se týče dodání stíhaček, o které Ukrajinci rovněž žádali, to je podle jednoho z Macronových poradců „trochu předčasná otázka“. Nejdříve je potřeba vycvičit piloty, což je dlouhý a složitý proces, jak připomněl pro FranceInfo.

Francie už ale Kyjevu dodala protiletadlové systémy krátkého dosahu Mistral i systémy středního dosahu Crotale. V letošním roce plánují Francouzi výcvik dvou tisíc ukrajinských vojáků na svém území, další čtyři tisíce Ukrajinců pak budou cvičit v Polsku.

O situaci u Bachmutu

Ruští váleční blogeři dávají za pravdu šéfovi vagnerovců, že ruská armáda u Bachmutu fakticky ustoupila.

Zelenskyj zavítal do Paříže od začátku ruské invaze již podruhé, s Macronem je ale telefonicky v pravidelném kontaktu. Oba muži spolu strávili celé tři hodiny, Macron během nich svému protějšku zdůraznil, že Ukrajina může počítat „s naší podporou, přátelstvím a bratrstvím“.

Londýn dodá stovky útočných dronů

Z Paříže pokračoval ukrajinský prezident do Londýna, kde se ve venkovském sídle Chequers sešel s britským premiérem Rishim Sunakem. „Vítej zpět,“ napsal Sunak na twitter a zveřejnil fotografii vřelého objetí obou mužů s helikoptérou v pozadí.

Británie zároveň potvrdila, že Ukrajině dodá stovky raket protivzdušné obrany a několik set útočných dronů dlouhého dosahu, které můžou udeřit až ve vzdálenosti 200 kilometrů. „Vaše podpora pro nás hodně znamená, Ukrajinci děkují z celého sdrce,“ řekl Zelenskyj Sunakovi.

Překvapivá návštěva Londýna a Paříže následovala po cestách do Itálie a Německa.

Na nedělní tiskové konferenci v Berlíně německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že jeho země poskytne Ukrajině balíček zbrojní i humanitární pomoci ve výši 17 miliard eur. „Máme úzké vztahy, které budou naše země svazovat na desetiletí. Tváří v tvář ruskému teroru se k sobě přibližujeme,“ řekl Scholz citovaný stanicí Deutsche Welle s tím, že „Rusko musí být přivedeno k odpovědnosti za zločiny, které spáchalo“.

Konkrétní podobu zbrojního balíčku v hodnotě 2,7 miliardy eur představilo německé ministerstvo obrany už v sobotu. Obsahuje dalších 20 bojových vozidel pěchoty Marder, 30 tanků Leopard-1 a čtyři systémy protivzdušné obrany IRIS-T-SLM.

O pomoci jako první informoval časopis Der Spiegel, podle něhož jde o vůbec největší dosavadní dodávku zbraní z Německa. Kromě výše uvedených zbraní dodá Berlín i 15 protiletadlových systémů Gepard, 200 průzkumných dronů, protiletadlovou munici, další dělostřeleckou munici a více než 200 bojových obrněných vozidel.

Německo se přitom dlouhou dobu zdráhalo dodávat Ukrajině těžké zbraně kvůli strachu z možné eskalace konfliktu. Jeho postoj se ale postupně mění, už v lednu Němci schválili dodání tanků Leopard, nyní budou následovat další zbraně.

Z Berlína odcestoval Zelenskyj ještě do Cách, kde mu byla udělena prestižní cena Karla Velikého.

Stíhačková koalice zatím ne

O dodání sofistikovaných protiletadlových systémů se mluví i v případě Itálie, kterou navštívil Zelenskyj jako první v rámci své krátké cesty. V Římě poděkoval za podporu premiérce Georgii Meloniové i prezidentovi Sergiu Mattarellovi, papeže Františka pak na schůzce požádal o tvrdší odsouzení ruských zločinů.

Meloniová slíbila Ukrajincům pokračování dosavadní podpory včetně dodávek zbraní: „Sázíme na ukrajinské vítězství,“ nechala se slyšet.

Jeden z cílů Zelenského turné zůstává nicméně nenaplněn – ukrajinský prezident před cestou řekl, že by chtěl v evropských metropolích vytvořit „stíhačkovou koalici“ a opakoval to i před zahraničními státníky. Německo se ale dodat bojové letouny Ukrajině nechystá, pro Francii jde o předčasnou otázku, opět to vyloučila i Británie.

Další omezení ukrajinské ofenzivy spočívá v tom, že západními zbraněmi budou moci Ukrajinci útočit pouze na svém území. Zelenskyj o tom ujišťoval i v Berlíně, Ukrajina prý na útoky v Rusku nemá čas ani sílu. „Neútočíme na ruském území, osvobozujeme to naše,“ řekl Zelenskyj.

Jak ale vyplynulo z úniků amerických tajných dokumentů, zvažovalo ukrajinské vedení obsazení některých oblastí v Rusku, které by pak mohlo použít při vyjednáváních o míru. Tím by se ale Kyjev dostal do sporu s Evropany, kteří útoky na ruské území odmítají.

Reklama

Doporučované