Hlavní obsah

Zemřel muž, který žil přes 70 let v kovovém válci, aby mohl dýchat

Foto: https://www.gofundme.com/f/IronLungsPaul

Paul Alexander žil přes 70 let v plicní ventilaci, které se říká železná plíce

Reklama

Paul Alexander zemřel ve věku 78 let. V šesti letech ochrnul od krku dolů kvůli obrně. Aby nezemřel, lékaři jej umístili do kovového válce s umělou plicní ventilací, které se říká železná plíce.

Článek

Paul Alexander známý jako Polio Paul (polio = dětská obrna) zemřel ve věku 78 let, informuje britský server Metro. U Paula se v šesti letech objevily symptomy dětské obrny, následně se dostal do nemocnice. Jak nemoc postupovala, kompletně ochrnul od krku dolů. Lékaři mu provedli tracheotomii a umístili ho do kovového válce s umělou plicní ventilací, které se říká železná plíce. V tomto děsivě vyhlížejícím přístroji v podstatě strávil zbytek života.

„Paul Alexander, „muž v železné plíci“, včera zemřel. Poté, co jako dítě přežil dětskou obrnu, žil 70 let uvnitř železné plíce. Paul vystudoval vysokou školu, stal se právníkem a publikovaným autorem. Jeho příběh cestoval daleko široko a pozitivně ovlivňoval lidi po celém světě. Paul byl neuvěřitelným vzorem, který bude pamatován,“ napsal v úterý Christopher Ulmer, který organizoval sbírku na podporu Paula.

Vakcína proti dětské obrně byla vyvinuta v roce 1955, tehdy bylo ale pro Paula už pozdě. Paul se rozhodl, že bude nadále používat železnou plíci, přestože se už v 60. letech objevily moderní ventilátory. Byl už na ni prostě zvyklý.

I přes své ochrnutí neztratil chuť do života. Po ukončení střední školy nastoupil na univerzitu, z níž si odnesl právnický titul. Dokonce zastupoval řadu klientů u soudu. Měl zde na sobě oblek složený ze tří dílů, seděl na vozíčku a cvičil „žabí dýchání“, které lidem umožňuje na krátkou dobu polykat vzduch hrdlem místo plícemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované