Hlavní obsah

Zemřel namibijský prezident Hage Geingob

Foto: Prachaya Roekdeethaweesab, Shutterstock.com

Prezident Hage Geingob, detail z namibijské bankovky.

Reklama

Geingob prezidentský úřad zastával od roku 2015, v politice se ale pohyboval více než tři desítky let. Vyzkoušel si i premiérské křeslo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve věku 82 let dnes zemřel namibijský prezident Hage Geingob, uvedla agentura Reuters. Před několika týdny u politika, který v čele země na jihozápadě Afriky stál od roku 2015, lékaři zjistili rakovinu.

Prezidentský úřad na X napsal, že Geingob zemřel krátce po půlnoci v nemocnici v namibijské metropoli Windhoeku v přítomnosti manželky a dětí. „Namibijský národ ztratil významného služebníka lidu, ikonu boje za osvobození, hlavního architekta naší ústavy,“ stojí také v prohlášení.

Geingob patřil k nejviditelnějším politikům 2,5milionové africké země už od roku 1990, kdy získala nezávislost na Jihoafrické republice. V letech 1990 až 2002 byl prvním premiérem nezávislé Namibie a mezi roky 2012 a 2015 tuto funkci zastával znovu. Prezidentské volby vyhrál dvakrát.

Namibijský prezident zůstával až donedávna politicky činným. Stejně jako mnoho jiných ho nenechala chladným situace na Blízkém východě a svou kritiku namířil nejen vůči Izraeli, ale i vůči Německu. To se totiž za Izrael postavilo v rámci soudního procesu s Jihoafrickou republikou, která jej viní z genocidy.

Geingob už v minulosti prodělal rakovinu prostaty. Při svém nynějším onemocnění v lednu oznámil, že odletí na týdenní léčení do Spojených států. Koncem ledna ještě na X občany země ujistil, že navzdory nemoci nadále vykonává svou funkci.

Reklama

Doporučované