Hlavní obsah

„Ženy bez šátku jsou jako covid“. Írán chce zpřísnit pravidla o hidžábu

Foto: Profimedia.cz

Po vraždě dvaadvacetileté Mahsá Amíníové se po celém Íránu rozšířily demonstrace. Sama Amíníová se stala jejich symbolem.

Reklama

Tvrdá linie íránských zákonodárců navrhla nová přísnější opatření k prosazování zákona o nošení hidžábu.

Článek

Íránské úřady jsou odhodlány prosadit povinnost žen nosit hidžáb, a to přes měsíce trvající masivní protesty požadující ukončení tohoto omezení, informuje BBC. Demonstrace byly prozatím potlačeny hrubou silou a perzekucí, tisíce lidí skončily ve vězení.

Tamní justice dostala od zákonodárců ultimátum, aby do 48 hodin navrhla opatření, která by zastavila porušování pravidel o nošení šátků ženami. Podle poslance Hosseina Jalaliho by navrhovaná opatření ukládala ženám, které poruší zákon, pokuty až do výše 60 000 dolarů a také zabavení jejich pasů a řidičských průkazů.

Pokud soudní orgány nezajistí taková opatření během následujících dvou dní, poslanci sami předloží návrh zákona, který by zaplnil právní vakuum.

Poslanec Bijan Nobaveh uvedl, že navrhovaná opatření zahrnují také použití bezpečnostních kamer, z jejichž záznamů se má prokázat, zda ženy na veřejnosti nosí povinný hidžáb.

Dalšími možnými tresty by pak mohlo být i odepření mobilního telefonu nebo zákaz přístupu k internetu. Prosazovat a propagovat „kulturu hidžábu“ by pak měly revoluční gardy, píše Radio Free Europe.

Po vraždě dvaadvacetileté ženy Mahsá Amíníové v září minulého roku zachvátily celou islámskou republiku protesty. Amíníovou totiž ubila k smrti mravnostní policie za údajně „nevhodné“ nošení hidžábu. Demonstranti přicházeli i s výzvami k úplné změně islámské republiky. Kořeny nepokojů ale však zůstaly v otázce hidžábu.

Více o charakteru íránských protestů:

Některé ženy se však pravidlům o povinném nošení šátku na veřejnosti nadále vzpírají. Videa a fotografie zveřejněné na internetu ukazují, že vzedmutí frustrace a hněvu z těchto omezení je v íránské společnosti stále silné. Na internetu se ale šíří i videa společenského útlaku vůči těmto ženám. Na jednom je vidět, jak po ženě bez hidžábu lidé házejí vajíčka. Jiné zase ukazuje, že bez zahalení se ženy nemohou například dostat do historické zahrady ve městě Šíráz na jihu země.

Ministerstvo vnitra tento týden oznámilo, že v této otázce nebude ustupovat ani projevovat toleranci. V prohlášení uvedlo, že hidžáb zůstává základním prvkem islámského práva a jako takový bude i nadále jedním z klíčových principů Íránské islámské republiky. Mohsen Araki, člen Shromáždění expertů, 88členné komory teologů, která dohlíží na práci nejvyššího vůdce země, přirovnal odhalené ženy v Íránu k „nové pandemii covidu-19“.

Podobnou rétoriku volí i šéf justice Gholamhossein Mohseni-Ejei, který nedávno prohlásil, že ženy, které nebudou nosit pokrývku hlavy, budou bez milosti stíhány. Poslanci „tvrdé linie“ se odvolávají na to, že je třeba přijmout legislativní opatření k prosazení „božského nařízení“.

Reklama

Doporučované