Hlavní obsah

Voda ze zničené Kachovky už výrazně „naředila“ Černé moře

Foto: Минокружение

Voda v zaplavených oblastech pomalu klesá.

Reklama

Vzorky, které ekologové odebrali z Černého moře, ukazují, že voda je v důsledku zničení Kachovské přehrady šestkrát méně slaná, než je tomu obvykle. Výsledky odběrů potvrdily i přítomnost salmonely a střevní infekce.

Článek

Důsledky zničení Kachovské přehrady se pomalu projevují i v Černém moři. V současnosti je šestkrát méně slané než obvykle, což má významný vliv na život tamních organismů. Ukázaly to výsledky nejnovějších vzorků vody, kterou ekologové odebrali u břehů Oděsy.

Odborníci v nich potvrdili taktéž přítomnost salmonely a střevní infekce.

„Dne 7. června jsme začali odebírat vzorky vody a úroveň překročení škodlivých látek, ropných produktů, železa, amoniakálního dusíku byla 10-15krát vyšší. Zaznamenali jsme také výrazné odsolování vody,“ uvedl podle serveru Novynarnia Mykola Slizovskij, vedoucí laboratoře, která vzorky u Oděsy odebrala.

Ukrajinská média minulý týden informovala o odsolování Černého moře, ještě v pátek ale šlo jen o třikrát nižší hodnotu, než je běžné.

Zaplavené oblasti se potýkají s rizikem chorob, které se pojí se znečištěním vody. Lidem hrozí mimo jiné průjmová onemocnění či žloutenka typu A a otravy z uhynulých ryb.

„Vyzývám vás, abyste nekupovali ryby nebo mušle. Vystavujete se tím nebezpečí, protože může dojít k řetězové reakci, se kterou bude obtížné se vyrovnat. Za poslední dva dny se ve vodě našly už tři mrtvoly zvířat,“ apeloval Pavel Bulanovyč, ředitel odboru ekologie a přírodních zdrojů Oděské vojenské oblastní správy.

Už od minulého týdne rovněž panují obavy ze šíření cholery, ta ale dosud ve vzorcích černomořské vody zjištěna nebyla.

Podrobněji o rizicích

Po zničení Kachovské přehrady experti bedlivě sledují, co se odehrává v zaplavených oblastech. Vláda nabádá Ukrajince, aby nepropadali falešným zprávám, skloňuje se cholera i zatím nepotvrzené obavy z antraxu.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví přesto ujišťuje, že v postižených oblastech a v okolí provádí zvýšený epidemiologický dozor a navýšily se i dodávky léků.

„Cholera skutečně hrozí, ale s největší pravděpodobností se budou vyskytovat ojedinělé sporadické případy onemocnění a Národní zdravotnická služba je na to již připravena,“ citovala agentura Ukrinform infektologa Jevhena Dubrovského.

Zničení přehrady bude mít pro Černé moře dalekosáhlé důsledky

Bulanovyč podotkl, že v budoucnu očekává v Černém moři zvláštní meteorologické jevy, kvetení řas, zhoršení potravních zdrojů a v důsledku toho i zhoršení rozmanitosti biologických zdrojů. Na konkrétní prognózy je nicméně podle něj stále brzy.

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla minulý týden v úterý v brzkých ranních hodinách a od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku Dněpru. Podle Kyjeva přehradu vyhodily do povětří ruské síly, které ji okupovaly. Moskva to ale odmítá a tvrdí, že přehrada se protrhla vinou ukrajinského ostřelování.

Tisíce lidí kvůli zničení přehrady přišly o domov a desetitisíce jsou bez přístupu k pitné vodě. Záplavy zničily zemědělské plodiny, vyplavily miny a způsobily rozsáhlé škody na životním prostředí, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Doporučované