Hlavní obsah

Ztracená stíhačka F-35 se našla. Byla to třetí nehoda za šest týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z místa dopadu stíhačky F-35B Lightning II.Video: AP

 

Reklama

Americká námořní pěchota hledala od neděle stíhačku F-35, která se ztratila poté, co se její pilot po nehodě katapultoval. Podle úřadů pátrání po letounu zkomplikovala skutečnost, že v letu možná pokračoval v režimu autopilota.

Článek

Americké vojenské orgány v pondělí oznámily, že se podařilo vystopovat trosky stíhačky F-35, která nebyla k nalezení od nehody, při níž se musel pilot z paluby letounu katapultovat.

Pilot americké námořní pěchoty se v neděli odpoledne po nehodě bezpečně zachránil z letounu F-35B Lightning II, když s padákem přistál ve městě North Charleston v Jižní Karolíně.

Po letounu, jehož cena dosahuje zhruba 100 milionů dolarů, však nebylo ani stopy. Americké vojenské úřady byly dokonce při pátrání po stíhačce nuceny požádat o pomoc veřejnost.

Tento krok se stal terčem posměchu i kritiky ze strany některých amerických zákonodárců. „Jak se sakra dá ztratit F-35? Jak to, že neexistuje sledovací zařízení a my žádáme veřejnost, aby našla stíhačku a odevzdala ji?“ reagovala například kongresmanka z Jižní Karolíny Nancy Maceová.

Ztracený letoun se nakonec lokalizovat podařilo. Americká námořní pěchota v pondělním prohlášení uvedla, že se trosky letounu našly ve venkovské části okresu Williamsburg, dvě hodiny severovýchodně od základny v Charlestonu.

Co incident způsobilo, zůstává dosud nejasné. „Nehodu v současné době vyšetřujeme a nejsme schopni poskytnout další podrobnosti, abychom nenarušili integritu vyšetřovacího procesu,“ uvedla americká námořní pěchota.

Pátrání po zmizelém letounu se soustředilo zejména na oblast dvou jezer, Moultrie a Marion, severně od města North Charleston, kde se letoun podle dostupných informací naposledy nacházel.

Podle mluvčího základny v Charlestonu, se kterým mluvili novináři stanice NBC News, pátrání komplikovala skutečnost, že stíhačka zůstala poté, co se pilot katapultoval, v režimu autopilota a mohla být nějakou chvíli ve vzduchu.

„Pravděpodobným sledem událostí je, že když se pilot katapultoval, elektronika pro transpondér se zničila, a tak armáda nebyla nadále schopna sledovat jeho polohu,“ předložil stanici BBC možné vysvětlení Jeremiah Gertler, analytik společnosti Teal Group, která se zabývá poradenstvím v oblasti obrany.

Podle něj je možné, že letoun pokračoval v letu poté, co se jeho pilot katapultoval. Domnívá se však, že tato varianta je „extrémně nepravděpodobná“ s ohledem na „poškození, které by letadlo utrpělo po katapultování sedadla“, a následnou „změnu aerodynamiky“ na palubě.

Třetí nehoda za šest týdnů

Ztracená stíhačka a její pilot patřili k 501. stíhací výcvikové letce námořní pěchoty se základnou v Beaufortu nedaleko atlantického pobřeží Jižní Karolíny, oznámila americká média.

Pilot, který byl nucen se po nehodě katapultovat ze stíhačky, byl převezen do nemocnice a lékaři oznámili, že se nachází ve stabilizovaném stavu. Pilot druhého letounu F-35, který byl v době nehody ve vzduchu, se vrátil na základnu v pořádku.

Americká námořní pěchota v pondělním prohlášení uvedla, že se jedná už o třetí „leteckou nehodu třídy A“ (kategorie nehod, při nichž dojde ke škodě ve výši nejméně 2,5 milionu dolarů, pozn. red.), která se za posledních šest týdnů stala.

Oznámila, že se proto rozhodla na dva dny pozastavit letové operace a „diskutovat o záležitostech bezpečnosti letectví“.

Reklama

Související témata:

Doporučované