Hlavní obsah

Zůstaňte zticha, ať neskončíte jako Pcheng Šuaj, radí olympionikům organizace

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Pcheng Šuaj obvinila v listopadu na sociálních sítích ze sexuálního napadení bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-li.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) slíbil, že se během her v Pekingu osobně setká s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj. Aktivistické hnutí s odkazem na její případ radí olympionikům, aby se v Číně nevyjadřovali k otázce lidských práv.

Článek

„Vždy jsme říkali, že se s ní setkáme, a k tomuto okamžiku vedla řada rohovorů,“ řekl v neděli mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. „To se nezměnilo. Jak výstižně řekl prezident MOV, budeme s ní mluvit a je na ní, co řekne,“ dodal Adams s tím, že detaily plánovaného setkání sdělovat nebude.

Obavy o bezpečnost trojnásobné olympioničky Pcheng panují od listopadu, kdy tenistka na sociálních sítích obvinila bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-li ze sexuálního napadení. Její příspěvek do několika minut zmizel a po tenistce se na několik týdnů slehla zem. Od té doby se znovu objevila, ale mnozí se o ni nadále obávají.

„Vzhledem k tomu, že MOV ani čínské úřady neposkytují žádnou ochranu, důrazně doporučujeme sportovcům, aby se po dobu pobytu v Číně nevyjadřovali k otázkám lidských práv. Zmizení Pcheng Šuaj je zářným příkladem toho, jakému riziku sportovci mohou čelit, když se ozvou,“ varovalo v neděli podle serveru South China Morning Post sportovce hnutí Global Athlete.

Organizace tak reagovala na slova předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Ta v pátek na olympijské sportovce v obavách o jejich bezpečnost apelovala, aby se vyhnuli komentování lidských práv v Číně.

Pelosiová sice poznamenala, že Spojené státy mají morální povinnost poukazovat na porušování lidských práv Pekingem, olympijským sportovcům ale doporučila opak.

„Sportovcům bych vzkázala: Jste tu proto, abyste soutěžili. Neriskujte, že si na sebe přivoláte hněv čínské vlády, protože ta je nemilosrdná,“ varovala podle serveru Al-Džazíra sportovce Pelosiová. Peking dříve uvedl, že sportovci mohou být potrestáni, pokud v zemi poruší zákony.

Čína čelí kritice za to, že v západní oblasti Sin-ťiang masově zadržuje a převychovává ujgurské muslimy. Podle Washingtonu se Peking dopouští genocidy. Ten ovšem jakákoliv porušování lidských práv popírá.

Zacházení Číny s ujgurskou muslimskou menšinou vedlo k diplomatickému bojkotu her ze strany několika západních zemí včetně Spojených států.

Je Pcheng Šuaj v pořádku?

Od zimních olympijských her v Pekingu si mnozí slibují, že přinesou další informace o případu čínské tenistky Pcheng Šuaj.

Poté, co tenistka v listopadu zmizela z veřejné sféry, projevilo mnoho sportovců i organizací obavy o její osud. Na sociálních sítích se začaly šířit příspěvky s hashtagem „Where is Pcheng Šuaj“, kterými uživatelé čínské úřady vyzývali, aby objasnily, zda je čínská tenistka v pořádku.

Pcheng se následně v prosincovém rozhovoru nechala slyšet, že nikdy nikoho neobvinila ze sexuálního napadení. Příspěvek, který na začátku listopadu zveřejnila, prý lidé nepochopili. Peking kauzu opakovaně komentoval s tím, že jde o „politizaci sportu“.

Už před zahájením olympijských her v Pekingu byl s tenistkou několikrát ve spojení Mezinárodní olympijský výbor, který oznámil, že se s Pcheng během her setká osobně. Podrobnosti setkání ale zůstávají nejasné, například, zda se odehraje na sportovišti nebo jinde v Pekingu.

„Nebudeme zveřejňovat rozpis toho, kde a jestli bude sledovat (sportovní utkání). Nemyslíme si, že je ideální, aby se o tom diskutovalo na této úrovni. Až budeme mít informace, o kterých si budeme myslet, že je můžeme sdílet, uděláme to,“ uvedl mluvčí výboru Adams.

MOV také slíbil, že pokud bude tenistka chtít, aby byla její obvinění prošetřena, podpoří ji.

Doporučované