Hlavní obsah

Exces horlivého pořadatele, omlouvá olympijský výbor zásah proti novináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter: NOS Nieuws

Šéfredaktor stanice NOS Marcel Gelauff incident označil za „bolestivou ilustraci“ toho, jak se v Číně zachází se zahraničními novináři.

Reklama

Nizozemského reportéra odtáhla bezpečnostní služba ze záběru během přímého přenosu. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru šlo o ojedinělou událost, novinář ovšem namítá, že k podobným incidentům dochází opakovaně.

Článek

Nizozemský novinář Sjoerd den Daas vysílal pro nizozemskou veřejnoprávní televizi NOS a informoval o zahájení zimních olympijských her, když do záběru vstoupil muž s červenou páskou na paži a nápisem „bezpečnostní dobrovolník“. S novinářem se dohadoval a postrkoval ho pryč od kamery, dokud s výstupem neskončil.

„Samozřejmě jsme byli v kontaktu s NOS, byla to politováníhodná okolnost,“ citovala agentura Reuters mluvčího MOV Marka Adamse. „Myslím, že někdo byl příliš horlivý. On (reportér) pak mohl ihned poté s pomocí místních zástupců před kamerou vystoupit,“ řekl mluvčí.

Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru šlo o ojedinělou událost, která neovlivní zpravodajství zahraničních médií o hrách v Pekingu. „Tyhle věci se stávají a myslím, že je to jednorázové. Doufám. Ujišťujeme vás, že v rámci uzavřené bubliny budete moci pokračovat ve své práci,“ dodal Adams.

Televizní stanice NOS ale později uvedla, že je nikdo z Mezinárodního olympijského výboru nekontaktoval. „Ani vedení NOS, ani redaktoři News and Sport, ani vedení našeho olympijského týmu v Pekingu, ani náš zpravodaj sám s nikým z MOV o včerejším incidentu nemluvili,“ řekl mluvčí NOS.

Nizozemská stanice také popřela, že by se jednalo o ojedinělý incident. „Včerejší incident není ojedinělý, ale jen zřídka se stane živě ve vysílání,“ uvedl reportér den Daas, kterého čínský bezpečnostní příslušník vytlačil ze záběru.

„V posledních týdnech jsme byli stejně jako několik zahraničních kolegů opakovaně blokováni nebo zastavováni policií při podávání zpráv o tématech souvisejících s olympijskými hrami,“ vysvětluje novinář.

Den Daas také na twitteru objasnil, jak přesně incident probíhal. „Krátce před sedmou hodinou jsme začali natáčet v okolí Ptačího hnízda. Policie nás laskavě nasměrovala mimo oblast, která byla v té době uzavřena. Řídili jsme se jejich příkazy,“ popisuje novinář s tím, že následně začali natáčet na místě, na které je policie odeslala.

Následně pak jeho živý vstup bez varování narušil muž s červenou páskou okolo paže, další jim zkoušel zabavit osvětlení. „Na dotaz nedokázali říct, co jsme udělali špatně. Mohli jsme pokračovat v přímém televizním přenosu z parkoviště za rohem,“ dodává reportér.

Stanice NOS v návaznosti na incident žádá čínské úřady a MOV, aby v zemi vytvořily bezpečné podmínky, ve kterých by mohli novináři z domova i ze světa svobodně informovat o olympijském dění.

Účastníci her, včetně médií, jsou během her omezeni na „uzavřenou smyčku“, která zahrnuje místa konání, mediální centrum a ubytování.

Komunistická Čína čelí kritice kvůli omezování lidských práv a panují obavy, že během her se bude snažit ovlivňovat i práci zahraničních médií a vyjadřování účastníků olympiády. MOV ujišťuje, že smlouva podepsaná s hostiteli dává sportovcům i novinářům možnost svobodného projevu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se musejí zdržovat v uzavřené bublině.

Reklama

Doporučované