Hlavní obsah

Zájem návštěvníků o ostravskou zoo byl po otevření velký

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zaplněná parkoviště, stovky rodičů a prarodičů s dětmi v dlouhých frontách a strážníci usměrňující dopravu. Tak to krátce otevření vypadalo u ostravské zoologické zahrady, která patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v regionu.

Článek

Kvůli protiepidemickým opatřením musela být zoo od 18. prosince zavřená a v pondělí poprvé mohla návštěvníkům otevřít alespoň venkovní prostory. Za prvních 45 minut branami zoo prošlo odhadem 500 lidí, zhruba desetina stanovené kapacity. První nedočkavci před zahradou čekali už půlhodiny před otvírací dobou.

„Zájem lidí je veliký. Hlavně využívají dnešního posledního dne, kdy má být hezké počasí, protože od zítra (úterý) se má zase ochladit. Uvidíme, jak to dnešní číslo nakonec bude vypadat, ale věřím, že to nějak zvládneme a lidé budou spokojeni, přestože jsou otevřené jenom venkovní prostory,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková. Zoologické a botanické zahrady mohou ode dneška obnovit provoz ve venkovních prostorech. Naplnit mohou maximálně 20 procent kapacity.

„Kapacitu jsme odhadovali z nejvyšší denní návštěvnosti, kterou jsme zaznamenali v roce 2012, bylo to přes 25 tisíc lidí,“ uvedla Nováková. Dodala, že v zahradě tak může být najednou zhruba 5000 lidí. „Budeme sledovat, jak lidé odcházejí a je možné, že během dne se tady vystřídá klidně i dvojnásobek návštěvníků. Máme člověka, který stojí u brány, počítá a má přehled o tom, kolik lidí odešlo,“ řekla Nováková.

„Budeme rádi, když budou lidé ohleduplní a budou dodržovat vše, co mají, tedy mít zakrytá ústa a nos a budou mít bezpečné rozestupy,“ doplnila Nováková. Na dodržování pravidel dohlíží v zahradě také pracovníci a dobrovolní spolupracovníci. Zahrada má připraveno i dvojjazyčné upozornění na platná opatření. Kromě češtiny během dne zazní i v polštině, protože zoo díky blízkosti hranic navštěvuje také řada Poláků.

Podle mluvčí dlouhodobé uzavření zoo výrazně ovlivní hospodaření zahrady. „Je pravda, že příjem ze vstupného je pro nás významná položka do provozního rozpočtu, tvoří třetinu a v dobrých letech až polovinu celkových nákladů, které jsou zhruba 130 milionů korun,“ řekla Nováková. Podle ní se zahrada snaží šetřit, ale i tak je provoz nákladný. Náklady na provoz zoo jsou od začátku roku asi 240 tisíc korun na den. V doposud nejúspěšnějším roce 2019 to bylo v průměru 386 tisíc korun.

„Polovinu celkových provozních nákladů nám uhradilo město, které je našim zřizovatelem. Věříme, že se situace opravdu zlepší a dál budeme moci čerpat i peníze ze vstupného. Jsme také rádi za dary, které nám lidé posílají. Solidarita je opravdu nebývalá a už v těchto dnech evidujeme mnohem větší částku než za celý loňský rok,“ uvedla Nováková.

Podle mluvčí mělo uzavření i pozitivní efekt. „My jsme nepřítomnost návštěvníků ocenili hlavně v předjarním a jarním období, kdy nám hnízdí velcí dravci a další ptáci citliví na vyrušení,“ podotkla Nováková. Doplnila, že po opětovném otevření zahrady lze u některých zvířat očekávat, že budou plašší než obvykle, protože více než čtvrt roku byl pohyb v zoo minimální.

Návštěvníci, kteří dnes do zoo mířili, se shodli, že chtěli hlavně podpořit zahradu a změnit program a prostředí dětem. „Máme to tady moc rádi a také dcera je doma taková sociálně deprivovaná, takže jsem jí to chtěla vynahradit. Druhá dcera totiž šla do školky, takže jí to bylo moc líto, že musí být doma,“ uvedla Martina Bruštíková, která ve frontě na vstup stála asi deset minut. Nařízená opatření jsou podle ní únosná.

„Jsme dlouho s dětmi zavřeni doma, takže jsme na chvíli chtěli jít ven a podpořit hlavně zoo, protože ztráty musí mít velké. Když jsme se dívali na předpověď počasí, tak má zase být škaredě, takže proč nevyužít hezkého počasí. S návalem jsme počítali, ve frontě jsme čekali asi 25 minut. Šlo to docela rychle. Beru to tak, že roušky budeme nosit delší dobu, takže hlavní je, že jsme s dětmi na chvíli mohli změnit prostředí,“ řekla další z návštěvnic Martina Molinová.

Reklama

Doporučované