Hlavní obsah

Zájemci dnes mohou začít hlasovat v anketě Alej roku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájemci mohou počínaje dnešním polednem hlasovat v jubilejním desátém ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku. O titul se utká rekordních 134 stromořadí ze všech krajů republiky.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Jiří Kaňa. Loni soutěžilo 96 alejí, vyhrálo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.

Hlasuje se na www.alejroku.cz, a to do 7. ledna 2021. Desátou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích pak Arnika vyhlásí v polovině ledna 2021.

Podle organizátorů soutěže nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic, nebo turistických tras. O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu, nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Loni lidé nominovali 96 alejí ze všech krajů. Do soutěže se zapojilo více než 7500 hlasujících. Vítěznou alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysazena byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje.

Reklama

Doporučované