Hlavní obsah

Zájemci mohou letos pošesté koupit lidem bez domova nocleženky

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Zájemci mohou letos již pošesté pořídit takzvané nocleženky, které lidem bez domova umožní přečkat noc v teple. Cena poukazu je 100 korun, koupit je ho možné na webu projektu. Loni lidé pořídili bezmála 40 tisíc poukázek.

Článek

Nocleženka lidem bez domova na noc zajistí lůžko v jedné z nocleháren Armády spásy, které jsou v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku, Jirkově a Havířově. obrovská vlna solidarity se mezi lidmi strhla například v první polovině února, kdy Česko zasáhly silné mrazy.

„Nejde však pouze o přespání, člověk bez domova má v rámci noclehu zajištěnu i polévku s pečivem, teplý nápoj, má možnost se osprchovat, provést osobní hygienu, je mu zajištěno základní ošetření i podpora sociálního pracovníka,“ řekla koordinátorka projektu Lenka Kořínková. Připomněla také, že každá z nocleženek má přidělené vlastní číslo a je v evidenci. Dárce se tak dozví, kdy někdo „jeho“ poukaz využil.

Pokud se peněz shromáždí víc, Armáda spásy je využije na další podporu lidí bez domova, řekl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Jako konkrétní příklad uvedl nákup brýlí pro mladíka, který navštěvuje nízkoprahové centrum a jehož rodina si je nemohla dovolit, nebo úhradu družiny pro děti matek z azylového domu. Finance jdou i na nákup léků či na nedoplatky například za energie.

Pomoc lidem bez domova ani letos nenaruší s přicházející zimou zhoršující se epidemická situace. Kvůli koronaviru však musí noclehárny zvýšeně dbát na bezpečnost klientů.

„Naše kapacity nebudeme omezovat ani kvůli onemocnění covidu-19. Není to možné, jelikož mráz lidi ohrožuje daleko více. Riziko umrznutí je pro lidi bez domova mnohonásobně vyšší než fatální následek onemocněním covid-19,“ řekl Krupa. „Nechceme klienty ohrožovat, pravidelně je v různých intervalech testujeme, očkované i neočkované. Často jde o lidi z rizikových skupin, ať už kvůli věku nebo zdravotnímu stavu,“ dodal.

„V nocích, kdy jsou teploty okolo nuly nebo pod nulou, je přečkání v teple otázkou života,“ dodala ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze Jitka Modlitbová. Pražské pobočky podle ní v současné vlně neměly žádného pozitivního klienta. Pokud by se přece nákaza projevila, v hlavním městě mohou lidé bez domova přečkat onemocnění v izolaci ve speciálním lůžkovém zařízení.

„Nocleženku využívám, protože mi nic jiného nezbývá. Nocleženka je pro mě záchrana života. Věc, která je pro mě důležitá,“ řekl jeden z klientů pražské pobočky Armády spásy.

Organizace v některých městech v zimě lidem bez domova nabízí i takzvaná iglú, tedy dlouhodobé bezplatné zapůjčení speciálních přístřešků. Podle Krupy ho využívají ti, kteří z různých důvodů nechtějí přijít do nocleháren. Jde například o lidi, kteří mají psa, nechtějí opustit svou lokalitu nebo třeba nedůvěřují institucím.

Reklama

Doporučované