Hlavní obsah

Zakázka „last minute“. Vláda těsně před volbami koupí zbraně od Izraelců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vláda.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Armádním nákupům dlouho úspěšně bránili komunisté, na kterých je závislá vláda Andreje Babiše. Těsně před volbami ale jednu za zakázek kabinet podepíše.

Článek

Vláda na poslední chvíli hodlá dotáhnout alespoň jednu velkou zbrojní zakázku – nákup izraelského protivzdušného systému Spyder v hodnotě deseti miliard korun. Ten má nahradit sovětské baterie ještě z 80. let minulého století.

Zbrojní zakázky se přitom letos, tedy ve finiši vládního období, ocitly v nejistotě kvůli sporu o peníze na českou armádu mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a „tichými společníky“ jeho kabinetu – komunisty (KSČM).

Odpůrci českého členství v Severoatlantické alianci (NATO) si na přelomu loňského a letošního roku vydupali odebrání deseti miliard korun z obranného rozpočtu. Peníze se tam vracely jen postupně a až po několika měsících.

Teď podle informací Seznam Zpráv dospěla do finále dlouho se táhnoucí jednání s izraelskou stranou o systému protiletadlového raketového systému.

„Mezivládní smlouva (o nákupu systému Spyder, pozn. redakce) by měla být podepsána v průběhu září,“ potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vláda záměr nákupu od izraelské státní firmy Rafael schválila loni na podzim. Kontrakt se měl původně podepsat začátkem roku. Jako další termín ministerstvo obrany avizovalo půlku letošního roku. Ale i ten už uběhl.

Minimum času

Těsná jednání na ose Praha–Jeruzalém běžela i na vrcholu covidové pandemie, kdy měly státy plus minus zavřené hranice. Experti museli řešit, jak jednat o utajovaných skutečnostech, které jsou součástí kontraktu.

Zásadní, spornou otázkou ve vyjednávání má být míra zapojení českého zbrojního průmyslu do zakázky a především její cena, která se měla v průběhu negociací zvyšovat nad avizovaných deset miliard korun.

Vládě už na podpis smlouvy zbývá minimum času. Parlamentní volby se uskuteční zkraje října.

Předtím, než současná vláda Andreje Babiše podá dle zvyklostí po volbách demisi, uskuteční se ještě v Česku významný armádní „festival“, Dny NATO v Ostravě. Letos se konají 18. a 19. září. V rámci nich bude i speciální expozice současných akvizičních projektů, kde představí nově pořizovanou výstroj a výzbroj.

Pejšek z ministerstva obrany ale nepotvrdil, že by se podpis kontraktu odehrál v návaznosti na tuto akci.

Nový protiletadlový raketový systém má být zárukou ochrany vzdušného prostoru České republiky a její kritické infrastruktury, tedy civilních a průmyslových center, elektráren či vodních zdrojů. Zároveň poskytuje obranu proti vzdušnému napadení, včetně letounů, bezpilotních prostředků nebo raket s plochou dráhou letu.

Zapojení Čechů

Ministerstvo chce co nejsilnější zapojení domácího průmyslu do provozu protiletadlového systému.

„Cílem ministerstva obrany je nejen zajištění minimálně 30% podílu českého průmyslu již při pořízení systému, ale zároveň prostřednictvím souběžně vyjednávané servisní smlouvy zabezpečení jeho rozhodujícího podílu na budoucí průmyslové podpoře nové techniky po celou dobu jejího životního cyklu v horizontu dvaceti a více let,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Ve hře do konce volebního období zůstává ještě nákup 52 děl od francouzské firmy Nexter v hodnotě vyšších jednotek miliard korun. Největší plánovaný zbrojařský nákup Babišovy vlády – 210 obrněnců za 52 miliard korun – komplikuje řada odkladů a jeho uzavření se vzdaluje. Na prodlevách se podepsala i nejistota právě kolem armádního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované