Hlavní obsah

Zaorálek podává trestní oznámení kvůli zmanipulované miliardové zakázce

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Ministr kultury na základě zjištění Seznam Zpráv podává trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně zmanipulované miliardové zakázky.

Článek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtvrtek odpoledne oznámil, že podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestné činnosti v souvislosti s manipulováním miliardových veřejných zakázek na Ministerstvu kultury.

„Systém IT zakázek na Ministerstvu kultury mi byl od prvního okamžiku ve funkci ministra podezřelý. Proto jsem také většinu neprůhledných IT zakázek zastavil viz například Czechiana,“ napsal Lubomír Zaorálek. Ministerstvo pak v trestním oznámení píše, že „nevylučuje, že se neobjeví trestné skutečnosti i k dalším zakázkám“. Tedy zakázkám na spisovou službu a takzvaný ekonomický informační systém.

Ministerstvo tak reaguje na zjištění publikovaná Seznam Zprávami, podle nichž manipulovala veřejné zakázky skupina lidí kolem čínské technologické společnosti Huawei.

Ve skupině jsou lobbisté, úředníci Ministerstva kultury a také manažeři v té době zaměstnaní zmíněnou čínskou společností. Redakce jejich postupy při manipulování zakázek sledovala devět měsíců s použitím skrytých kamer a nahrávacího zařízení.

Vyšlo najevo, že se skupině podařilo ovlivnit kupříkladu zakázku na digitalizaci kulturního dědictví Czechiana, jejíž celkově plánovaný rozpočet byl stanoven na částku pohybující se kolem jedné miliardy korun. Peníze přitom měly jít z rozpočtu ministerstva i Evropské unie.

Zaorálek také uvedl, že se postupně lidí, kteří byli za manipulování zodpovědní, zbavil. „Postupně jsem se rozloučil s lidmi za to zodpovědnými, které přivedl na ministerstvo Daniel Herman,“ doplnil Zaorálek. Hlavními zodpovědnými úředníky byl šéf Odboru projektového řízení Josef Praks a jeho zástupce Radomil Mazač.

Praks na ministerstvo přišel už v roce 2014 a následně si Mazače vybral jako svého spolupracovníka. Všechny tři zmíněné projekty se připravovaly od roku 2014 v odboru informačních technologií a od roku 2016 v odboru projektového řízení a informačních technologií.

Daniel Herman si ale není vědom, že by se za jeho angažmá v letech 2014 až 2017 dělo něco nestandardního. „Nevzpomínám si, že by v mé době byly nějaké problémy tohoto typu,“ napsal Herman Seznam Zprávám.

Za angažmá Antonína Staňka (ČSSD) se ale u zakázek dělala výběrová řízení a právě u zakázky Czechiana došlo k tomu, že manažeři společnosti Huawei zpracovali technickou dokumentaci pro svou spřátelenou firmu a ministerští úředníci následně dokumentaci převzali. „Tedy fakticky jeden z účastníků zadávacího řízení zpracoval zadávací dokumentaci sám pro sebe,“ stojí v trestním oznámení.

Projekt Czechiana na konci letošního února nakonec zrušil ministr kultury Lubomír Zaorálek s tím, že se mu zdál podezřelý.

Případem manipulování miliardových veřejných zakázek se zabývá i vrchní státní zastupitelství. „Na základě vašich informací se Vrchní státní zastupitelství v Praze věcí začalo zabývat,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Lenka Bradáčová. Obratem pověřila Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ), ať podezřelá výběrová řízení prověří.

Reklama

Doporučované