Hlavní obsah

Zaostávající Británie. Povinné roušky v dopravě až od půli června

Foto: Profimedia.cz

Londýnský dopravní podnik k nošení roušek nabádá už několik týdnů.

Reklama

Velká Británie dál potvrzuje, že v boji s novým typem koronaviru jde svou cestou. Teprve 15. června si Britové ve veřejné dopravě budou muset zakrýt nos a ústa. U obchodů je to zatím stále jen ve stadiu úvah.

Článek

Spojené království začalo náporu covid-19 čelit o něco později než zbytek Evropy. Se stejným, ale spíš větším zpožděním tak Londýn začíná uvolňovat přijatá koronavirová opatření, ale některá se teď, z pohledu střední Evropy nepochopitelně pozdě, teprve chystá zavádět. Navíc například dlouho avizovaná mobilní aplikace umožňující trasování osob bude kvůli průtahům k dispozici až koncem června.

To všechno se unavení Britové dozvídají v situaci, kdy denní počet obětí nemoci covid-19 je v jejich zemi vyšší, než jaká je celková bilance ze všech 27 členských států Evropské unie.

Jak je to řečí čísel? Za středu 3. června evidovalo britské ministerstvo zdravotnictví 359 úmrtí u pacientů, u nichž testy prokázaly nákazu novým typem koronaviru. Ve všech zemích EU to přitom bylo v součtu jen 314 úmrtí. Spojené království má přitom asi 66 milionů obyvatel, zatímco v Evropské unii žije oficiálně skoro 450 milionů osob. Je ale třeba mít na paměti často odlišnou metodiku, kdy se např. v Británii jedná o oznámená úmrtí v daný den, když přitom pacient skonal třeba už o 24 nebo 48 hodin dříve.

Počet mrtvých a nakažených rozhodně neklesá tak rychle, jak na přelomu března a dubna čísla stoupala a jak by si vláda Borise Johnsona přála. I proto ministr dopravy Grant Shapps po dohodě s dalšími členy kabinetu rozhodl, že od poloviny června musejí mít cestující v londýnském metru, ve vlacích, autobusech, trajektech i letadlech zakrytá ústa i nos. Opatření má zatím platit jen pro Anglii. Deník The Times připomíná, že to byl ten samý konzervativní politik Shapps, kdo tento krok označil před 2 měsíci za kontraproduktivní.

Očekává se, že lidé sáhnou po šátcích a šálách, protože komerčně prodávaných roušek nebude dostatek, aby se vždy dostalo na zdravotníky a pracovníky pečovatelských služeb. Až teď se s více než dvouměsíčním zpožděním oproti zbytku Evropy objevují na vládních webech návody na domácí výrobu roušek. Od pondělka mají stovky dobrovolníků začít v Londýně na vybraných stanicích metra a velkých autobusových stanicích začít rozdávat roušky zdarma.

Londýnský starosta, labourista Sadiq Khan, v rozhovoru pro Sky News uvedl, že vláda reaguje celkově pozdě. Nošení roušek, které starosta navrhoval už před dvěma měsíci, by podle Khana mělo být povinné i v obchodech. Podle vlády je tento krok zatím ve stadiu úvah.

Britský statistický úřad ONS mezitím spočítal, že v porovnání s úmrtností od března do května v předchozích 5 letech zemřelo letos ve stejném období ve Spojeném království o 46 380 lidí víc. 12 900 z těchto „nadbytečných úmrtí“ nemělo nejspíš nic společného s koronavirem, i když statistici počítají i s množstvím lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří neprošli testováním.

Reklama

Doporučované