Hlavní obsah

Zapadaný Zermatt má znovu spojení se světem, nebezpečné laviny strhává vrtulník

Švýcarský Zermatt získává znovu kontakt s okolním světemVideo: AP

 

Reklama

Ve středisku kvůli hrozícímu lavinovému nebezpečí uvázlo 13 000 turistů. Většina z nich se ale evakuovat nechce, čeká na znovuotevření sjezdovek.

Článek

Švýcarské zimní středisko Zermatt, které bylo kvůli masám sněhu a lavinovému nebezpečí dva dny odříznuto od světa, by mohlo být ještě dnes dostupné po železnici. Místní dráhy oznámily, že obnovení provozu zatím neumožňovalo velké množství sněhu.

Helikoptéry zachránily během úterý několik desítek turistů, pro naléhavé odjezdy mají být k dispozici i ve středu. Úřady se snažily místní tratě a komunikace zprovoznit pomocí kontrolovaných odstřelů lavin a silničáři na odklízení sněhu pracovali i během jinak poklidné noci. „Pokud to počasí dovolí, mohly by být ještě dnes otevřeny silnice,“ citovala DPA policejního mluvčího.

V celém jihošvýcarském kantonu Wallis se zároveň snížil stupeň lavinového nebezpečí. Ve všech alpských regionech Itálie přitom nebezpečí dál trvá. Zvlášť napjatá je situace v údolí řeky Aosta a v částech Piemontu, kde platí čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V severní Itálii je v polohách kolem 2000 metrů nad mořem 80 až 130 centimetrů sněhu.

Chodby a pokoje rezidence v italském Sestriere zavalil sníhVideo: AP

Reklama

Doporučované