Hlavní obsah

Západočeská univerzita chce pomoci studentům z arabských zemí. Nová poradna má zabránit „kulturnímu šoku“

Poradna Západočeské univerzity v Plzni pro arabské studentyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Západočeské univerzitě v Plzni začne od nového akademického roku coby součást Informačního a poradenského centra fungovat poradna pro arabské studenty. V současnosti jich je kolem šedesáti a mnozí alespoň při začátku studia narážejí na specifické problémy. Jedním z těch největších je jazyková bariéra, řada z nich ale zažívá kulturní šok.

Článek

„Počet arabských studentů na ZČU v posledních zhruba pěti letech hodně vzrostl a očekáváme, že studentů bude i nadále přibývat. Nabídka stipendií pro ně se totiž stále rozšiřuje. Přijíždějí k nám, dá se říct, z válečných zón, nejvíce ze Sýrie, Jemenu a několik z Palestiny, a to jsou oblasti se špatnou sociální situací,“ říká Tereza Svášková z Informačního a poradenského centra, která poradnu povede. Tamní vlády se podle ní snaží studenty podpořit, aby vystudovali v zahraničí a vrátili se zpět do země jako absolventi, kteří něco umí a mohou pomoci.

Arabové si nejčastěji vybírají technické obory. „Studují především na Fakultě elektrotechnické a Fakultě aplikovaných věd. Mezi ty, jimž má naše poradna pomáhat, ale počítáme jen studenty, kteří jsou v České republice opravdu noví a nestudovali tu například na střední škole. Takoví tady sice také jsou, ale s asimilací nemají takové problémy, protože ovládají jazyk, což je nejdůležitější,“ uvádí Tereza Svášková.

Největší problém je jazyková bariéra

Studenti sice mají možnost v rámci stipendia absolvovat intenzivní několikaměsíční jazykový kurz češtiny, ale po nástupu na školu i tak mívají problém vést konverzaci, natož se učit. Univerzitní poradna jim bude proto zprostředkovávat i další kurzy češtiny.

Začleňování studentů do nového prostředí je podle Terezy Sváškové druhý problém. „Je to dáno i tím, že u nás chtě nechtě zažijí kulturní šok. Záleží vždy na tom, odkud jsou. Pokud pocházejí třeba z Jemenu, bude šok větší, než kdyby byli z Libanonu, kde je režim uvolněnější. Studenti tam mají možnost bohatého společenského života, mohou zajít stejně jako u nás na pivo… Ale ti z tradičnějších arabských zemí mohou mít problém s tím, že mají najednou hodně svobody a málo pravidel,“ popisuje Svášková.

Podle pracovnice centra Arabové také rádi tvoří skupiny a uzavírají se do komunity: „Pokud hned na začátku dostanou nějaké rady a doporučení a budou vědět, že se na nás mohou během studií obrátit, nemusí se tak uzavírat a cítit se pak ztracení.“

V zájmu co nejjednodušší komunikace se v poradně studenti domluví také svojí mateřštinou, kromě toho budou pracovníci poradny mluvit česky a anglicky. „Doufáme, že naše iniciativa přispěje k tomu, aby se arabští studenti tady cítili dobře, byli aktivní i v mimoškolních aktivitách a studovali úspěšně,“ uzavírá Tereza Svášková.

Reklama

Související témata:

Doporučované