Hlavní obsah

Zápas o atletickou halu. Je to i test pro Babišova muže přes sport

Foto: www.brno.cz

Atletická hala v Brně je projektovaná na kapacitu 2200 lidí.

Reklama

Druhé největší město se nechce vzdát nové atletické haly za 800 milionů korun. Stavbu chce podle informací Seznam Zpráv přesunout na příští rok, aby zajistilo peníze od Národní sportovní agentury.

Článek

Na začátku byly líbivé fráze o desítkách nových stadionů, které oživí slávu českého sportu. Zahrnul je velký investiční plán premiéra Andreje Babiše. I kvůli jeho naplnění loni vznikla Národní sportovní agentura. Nyní po roce fungování naráží na politickou realitu. Její šéf, olympijský vítěz z Nagana, Milan Hnilička před pár dny vyjednal navýšení rozpočtu pro příští rok na 11,8 miliardy korun. Ani to však nezaručí, že nová instituce - navíc s covidem na krku - dostojí slibům na obnovu sportovní infrastruktury.

Svědčí o tom i příběh plánované atletické haly v Brně. Stánek pro 2200 lidí za 800 milionů korun prošel složitým úředním procesem. Má pomoci především rozvoji atletických talentů. „Je to jeden z mála sportovních projektů v Česku, který je tak blízko uskutečnění,“ řekl šéf krajského svazu Luboš Stloukal. Hala má od jara všechna potřebná povolení. Přesto dál není jasné, jestli nezůstane jen na papíře.

Sám premiér Babiš si přitom před několika měsíci posteskl, že by rád haly stavěl, ale projekty nejsou dotažené.

Brno chce nyní podle informací Seznam Zpráv začátek stavby odložit na příští rok. Otevřela by se pak cesta pro zisk potřebných peněz z Národní sportovní agentury. „Potřebujeme od státu asi třicet až čtyřicet procent celkové sumy,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Představitelé agentury takový příspěvek považují za reálný, ale zdůraznili, že peníze nelze předem slíbit. Projekt je nejdřív nutné notifikovat na Ministerstvu financí. „Záleží na splnění podmínek v dotačních programech, které se budou vypisovat na podzim. V programu, který by se atletické haly týkal, nyní uvažujeme spolufinancování z jedné třetiny, takže by to reálné bylo,“ uvedl mluvčí agentury Jakub Večerka.

Hladík před pár měsíci Babišovu vládu kritizoval, že pro pokračování projektu nic nedělá. „Myslím, že stát konečně pochopil, že stavba je potřebná a na financování se má podílet,“ doplnil náměstek.

Vedení města už dřív jako zhotovitele vybralo sdružení firem Imos Brno, Hochtief CZ a Sport Construction. Smlouva velí začít se stavbou nejpozději v září. Tedy za necelé dva týdny, což je nereálné. Radní se nyní snaží kontrakt pozměnit, aby získali čas pro zajištění peněz. „V současné době probíhají jednání s investičním odborem města na prodloužení termínu započetí stavebních prací, a to bez dopadu na finanční navýšení díla. Náš zájem o tuto prestižní zakázku nadále trvá,“ uvedla mluvčí společnosti Imos Brno Renata Fajtová.

Pokračující jednání se stavbaři potvrdil také náměstek Hladík. „Chceme dohodnout, aby připravenost díla a cenu zhotovitel garantoval na nějaké delší období,“ uvedl. Má představu o roce. Plán musí ještě na jednom ze dvou následujících jednání posvětit radní. Město už do projektu investovalo přes 30 milionů korun.

Pokud se start stavby podaří odložit, otevírá se hale cesta na státní peníze. Národní sportovní agentura začíná řešit projekty na příští rok. Hnilička zmínil, že chce agentura investovat především do menších zimních stadionů, atletických hal či bazénů. „Další větší projekty jsou spojené s halami v Litvínově či Jihlavě, v Brně je rozjeto hned několik sportovních investičních projektů. Budou se soutěžit dotační výzvy. I naši agenturu čeká obrovské množství práce, ale věřím, že to ku spokojenosti českého sportovního prostředí zvládneme,“ doplnil.

Nebýt protestů veřejnosti, politici by nejspíš i vzhledem k pandemickému šetření atletické plány v Brně definitivně odpískali. Petici za stavbu haly podepsalo téměř sedm tisíc lidí. Členové atletického svazu ji předali brněnským radním. „Už nám od primátorky došla odpověď, že dělají vše pro to, aby potřebné peníze sehnali. Očekávám ještě velký diplomatický boj. Určitě to bude také test, jestli Národní agentura dokáže podobným projektům pomoci,“ doplnil Stloukal.

Atleti namítají, že podobná stavba nadregionálního významu ve městě chybí. „Je ostuda, že malé děti v zimě trénují někde na chodbách,“ zlobila se už dřív bývalá trojskokanka a olympijská medailistka Šárka Kašpárková. Hala má stát vedle bohunického univerzitního kampusu. Třípodlažní objekt zahrne také dvousemetrový běžecký ovál. Výstavba potrvá půldruhého roku.

Babišův Národní investiční plán do roku 2050 počítá se sportovními stavbami za 20 miliard korun. Chce oživit multifunknční areál v Nymburce, skokanské můstky v Harrachově a Frenštátě pod Radhoštěm nebo postavit novou rychlobruslařskou arénu.

Reklama

Související témata:

Doporučované