Hlavní obsah

Zavřené školy jsou žně pro latinskoamerické gangy. Verbují děti

Foto: Profimedia.cz

Zásah kolumbijské armády proti zločineckým gangům ve městě Buenaventura.

Reklama

V Latinské Americe skokově přibývá mladých členů zločineckých gangů. Vysvětlení je podle odborníků jednoduché, jsou jím zavřené školy kvůli pandemii. Oproti době před pandemií se počet rekrutů zvýšil nejméně pětkrát.

Článek

Během roku 2020 se distanční výuka týkala 97 procent žáků v Latinské Americe, uvádí zpráva organizace UNICEF. Zatímco vzdělání trpělo, situace okolo zavřených škol podle odborníků nahrávala zločineckým gangům. K dispozici jsou zatím jen data z Kolumbie, už ta ale ukazují, že počty nových rekrutů do zločineckých organizací se oproti době před pandemií až zpětinásobily.

Podle organizace COALICO (Koalice proti zapojení dětí a mladistvých do ozbrojených konfliktů) se v Kolumbii během prvních šesti měsíců roku 2020 zapojilo do organizované trestné činnosti nejméně 190 mladistvých. Skutečná čísla jsou ale podle COALICO mnohem vyšší, organizace totiž ví jen o nahlášených případech. Mnoho rodin, ať už ze strachu nebo z obav z mínění okolí, o zapojení svých dětí do organizovaného zločinu organizaci neinformuje.

Kolumbii se přitom posledních patnáct let dařilo bojovat s místním organizovaným zločinem a v zemi se situace postupně uklidňovala i díky podepsané mírové dohodě s povstalci z organizace FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). Aktuálně v zemi ale panují obavy, že pandemie může Kolumbii znovu uvrhnout do chaosu. Lockdown tam trval od jara do září, kolumbijská ekonomika zaznamenala pokles o 7 procent, naopak nezaměstnanost vzrostla téměř na 15 procent.

„Situace se během pandemie změnila,“ cituje právníka působícího ve městě Tumaco, který si kvůli kontaktu s gangy přál zůstat v anonymitě, server Americas Quarterly. „Pro mnoho rodin jsou peníze, které tyto gangy nabízejí, jejich nejlepší a často jedinou možností,“ dodává muž.

Kriminální skupiny podle právníka získávají nové rekruty mezi mladými lidmi díky rozdávání hotovosti, drahého oblečení nebo mobilních telefonů. Rodinám pak poskytují například dostatek potravin nebo léky na předpis. Ke gangům se také často připojují mladé dívky, které otěhotní s jejich členy. Začínající členové gangů fungují v organizacích na „částečný úvazek“, déle působící kriminálníci pak pobírají měsíční plat od 300 do 600 dolarů a k tomu dostávají zbraně a motocykl, informuje Americas Quarterly.

Dalším důvodem, proč zločinecké organizace stojí o mladé rekruty, je jejich nahraditelnost. „Když jich dvacet zamíří do vězení, gangy najmou dalších třicet,“ vysvětlila serveru žena, co nechtěla zveřejnit své jméno, která na jihu Kolumbie pomáhá s prevencí kriminality u mladých lidí. Podle ní je někdy poslední šancí na vedení normálního života útěk do jiné části země.

Tato žena má s gangy osobní zkušenost, známý kartel Los Contadores totiž usiloval o služby jejího syna, který v době zavřených škol trávil většinu času venku hraním fotbalu. Právě mezi bezprizorními studenty teď hledají zločinecké gangy nové členy. „Musela jsem ho odsud dostat,“ řekla serveru AQ. Syn nakonec odjel za příbuzným, který bydlí nedaleko Bogoty, ženě a její rodině ale Los Contadores opakovaně vyhrožují.

Zapojování se mladých lidí do násilných činností v Kolumbijcích vyvolává vzpomínky na druhou polovinu minulého století, kdy v zemi probíhala občanská válka i za účasti dětských vojáků. „Je to velmi smutné, ale děti jsou dobrými vojáky,“ řekl serveru AQ Juan Sebastián Campo ze skupiny Bogotá Benposta, která provozuje programy pro ohrožené mladé lidi v zónách konfliktu. „Patnáctiletý chlapec nebo dívka vydrží v horách pochodovat déle a rychleji než starý a tlustý velitel. Setkali jsme se i se sedmnáctiletými výborně vycvičenými ostřelovači,“ dodal Campo.

Nabídka potenciálních rekrutů se také rozšířila díky masové migraci z Venezuely. Ze sousední země měly do Kolumbie uprchnout už nejméně dva miliony Venezuelanů. Mezi nově přijatými členy zločineckých gangů blízko společné hranice pak podle místních organizací převládají právě Venezuelané.

Podle Nancy Patricie Gutiérrezové, která je poradkyní kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho v oblasti lidských práv, během posledních tří let kolumbijští policisté a vojáci před vstupem do zločineckých skupin zachránili 1509 nezletilých, což je podle neziskových organizací podobné číslo jako během vrcholící války s narkobarony. Podle Jeremyho McDermotta z organizace InSight Crime stojí za zvyšujícím se počtem zájemců o vstup do služeb zločinu neschopnost kolumbijské policie a armády zajistit bezpečnost v regionech opuštěných FARC, kde působí zločinecké nebo polovojenské jednotky, které se právě od Revolučních ozbrojených sil Kolumbie oddělily.

Reklama

Související témata:

Doporučované