Hlavní obsah

Zavřené školy srazily obchod s mlékem. Ztráty se již nepodaří dohnat

Foto: Unsplash - Debby Hudson

Mlékárenský průmysl v ČR pracoval naplno. „Dojnice nemohou na home office,“ uvedl Jiří Kopáček.

Reklama

Mlékárenský průmysl se v Česku během pandemie potýkal s problémy, ale vyšel z nich lépe než například Spojené státy, kde se mléko muselo i vylévat. Propad v gastronomii zachránily tržby z maloobchodů.

Článek

K charakteristickým znakům mléčného průmyslu rozhodně nepatří přílišná trvanlivost. To se projevilo také v době, kdy v Česku platila nejtvrdší bezpečnostní opatření kvůli probíhající pandemii koronaviru. „V souvislosti s covidem a nouzovým stavem bylo mlékárenství v ČR citelně zasaženo. Pokles obchodu, zejména výpadek odbytu v sektoru food service a gastronomie, u mlékáren výrazně ovlivnil situaci,“ uvedl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Situace byla velmi vážná, možná ještě vážná je, ale není zoufalá,“ uklidňuje předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. V sektoru food service se podle něj odbyt mléka propadl na dvacet procent, na druhou stranu se zvýšil prodej v maloobchodech. „Maloobchod vzrostl i o 15 procent,“ řekl Kopáček.

„Problémem během koronakrize bylo, že nefungovaly školy a gastro provozovny. Teď už se to zase rozjíždí, týden od týdne se situace lepší, ale jde to velmi pomalu,“ vysvětluje generální ředitel Madety Milan Teplý.

V Česku se naštěstí nemuselo nadbytečné mléko vylévat, jak se v současnosti děje například ve Spojených státech, kde jsou takto znehodnocovány miliony litrů. „K vylévání mléka nedocházelo, a to zejména díky úsilí ze strany zpracovatelů a odbytových organizací,“ říká Bílý. „Mléko jsme žádné vylévat nemuseli, zpracovali jsme všechno, dokonce i více než předtím, protože jsme mléko odkupovali od jiných mlékáren,“ potvrzuje Teplý z Madety.

Restaurace jsou zpět

Macchiato, latte či cappuccino si už zákazník může objednat ve většině kaváren, na talířích v restauracích už se servírují sýry. Době předcovidové se to však zatím stále nevyrovná – ani lidé ještě nechodí do restaurací a jídelen ve stejné míře, uvádí Jiří Kopáček. „Z propadu v gastronomii je minimálně polovina již zpátky,“ upřesňuje.

Tony Sarsam, generální ředitel americké mlékárenské společnosti Borden, si myslí, že mnoho lidí se bude stále stravovat doma, a to především kvůli nadcházející recesi. „To, zda se z mléka stane znovu základní potravina, se teprve uvidí,“ řekl pro agenturu Bloomberg. Připomněl navíc celkový úpadek zájmu o mléko i z etických důvodů.

Ministerstvo zemědělství soudí, že ztráty se již ani přes zlepšující se situaci nepodaří nahradit. Podle Českomoravského svazu mlékárenského se tržby propadly o 12 až 13 procent, uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Kopáček. Podle něj je ale mléko pro domácnosti primárním produktem, a toho, že by ho lidé přestali kupovat, se nebojí. „My potřebujeme jíst a mléko či mléčné výrobky jsou základní potraviny. Na tom lidé nebudou šetřit,“ míní Kopáček.

Státní pomoc

Například Spojené státy přislíbily svým mlékařům pomoc ve výši 2,9 miliardy dolarů. Evropská unie ze své celkové záchranné sumy přesměruje do průmyslu s mlékem 30 milionů eur. Česká republika mimo obecně platných záchranných programů, jako je Antivirus, poskytla mlékárenství pomoc prostřednictvím Státních hmotných rezerv. Malá poptávka po mléce byla důvodem plnících se skladů.

„Stát přispěl k částečnému narovnání zásob výkupem části mlékárenských výrobků do hmotných rezerv,“ potvrdil Bílý z ministerstva. Státní hmotné rezervy vypsaly dvě veřejné zakázky na téměř dva tisíce tun sušeného mléka v celkové hodnotě převyšující 154 milionů korun.“

„Pomoc, kterou nám nabídla Správa státních hmotných rezerv, jsme nevyužili, protože byla pro Madetu ekonomicky nevýhodná. Žádná další nabídka nepřišla,“ uvedl však generální ředitel Madety Teplý. Předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček pochválil vládu za dodávky ochranných pomůcek. „To bylo na jedničku,“ řekl Seznam Zprávám. „U obecnějších záchranných programů byla situace již složitější a příliš pomalá,“ míní Kopáček.

Snížení cen

Evropská komise předpovídá, že tento rok se stáda mléčných zvířat zredukují o 0,7 procenta. V minulém roce úbytek dokonce činil 1,2 procenta. Jedním z hlavních důvodů je cena mléka, která je často příliš nízká i na pokrytí nákladů.

A i přes klesající počet stád bude nabídka mléka příliš velká. Analytici ze společnosti Rabobank předpokládají, že jeho cena se sníží. „Velké zásoby a snížený růst poptávky budou mít vliv na cenu mléka v roce 2020 i v roce 2021,“ napsali v červnové zprávě.

V Česku se dodávky mléka podle Českomoravského svazu mlékárenského od ledna až do května 2020 zvýšily o čtyři procenta oproti stejnému období v minulém roce. Výkupní cena naopak o 2,9 procenta klesla. Podle Kopáčka se s tím ale český mlékárenský průmysl dobře vypořádává.

Reklama

Doporučované